Фракційний склад білків плазми крові, мікробіологічні показники м’язів та забійні якості гонадоектомованих півнів

Автор(и)

  • I.M. Cheverda Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • M.O. Zakharenko Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • I.M. Kurbatova Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • V.V. Solomon Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/poultry2022.01-02.024

Ключові слова:

півні, гонадоектомія, білки, плазма крові, продуктивність, показники забою, м'ясо

Анотація

Задоволення зростаючих потреб споживачів у якісних продуктах харчування з дієтичними та високими смаковими властивостями можливе за рахунок збільшення виробництва м’яса каплунів (гонадоектомованих півнів). Мета роботи – дослідити фракційний склад білків плазми крові, середньодобові прирости живої маси, показники забою та якість м’яса півників породи адлерська срібляста після гонадоектомії. Показано, що плазма крові півнів породи адлерська срібляста містить більше 20 різних фракцій білків, молекулярна маса яких знаходиться у межах від 17 до 260 кДа. За гонадоектомії у плазмі крові півнів знизився вміст білків з низькими молекулярними масами, (фракцій D, H, L, P), підвищився рівень окремих високомолекулярних протеїнів (фракцій C і E), а інших фракцій – не змінювався порівняно з контролем. Встановлено, що жива маса гонадоектомованих півнів на 185-у добу експерименту виявилась на 6,4% вищою ніж у контролі як і середньодобові прирости живої маси, які у середньому були на 8% більшими порівняно з півнями контрольної групи. Маса напівпатраної та патраної тушок після забою гонадоектомованих півнів була вищою ніж у контролі відповідно на 7,5 і 9,0%, а серця, печінки та м’язового шлунка – не змінювалася. Встановлено підвищення кількості мікробних клітин на 57,1% у мазках-відбитках великого грудного м’яза та на 68,4% – у м’язах стегна гонадоектомованих півнів після чотиридобового зберігання тушок порівняно з контролем. Інші показники мікробного обсіменіння великого грудного м’яза та м’язів стегна гонадоектомованих півнів, а також pH водної витяжки і кількість МАФаМ, не перевищували їх значення у птиці контрольної групи і відповідали вимогам. У пробах великого грудного м’яза та м’язів стегна гонадоектомованих і півнів контрольної групи реакція на пероксидазу була позитивною, а також не виділено БГКП, збудників сальмонельозу, лістеріозу та коагулопозитивних стафілококів. Отже, гонадоектомія півнів породи адлерська срібляста впливає на фракційний склад білків плазми крові, покращує середньодобові прирости, масу тушки і не має значного впливу на мікробіологічні показники м’яса.

Посилання

Aikpitanyi, K., Imasuen, J., Aikhu, L., & Keborkwu, C. (2020). Evaluation of growth and carcass characteristics of ISA brown cockerels as influenced by age at surgical caponization. International Journal of Veterinary Sciences and Animal Husbandry, 5(4), 169-174. doi:10.22271/veterinary.2020.v5.i4c.292. [in English].

Antunes, I. C., Quaresma, M. A. G., Ribeiro, M. F., Alves, S. P., Martins da Costa, P., & Bessa, R. J. B. (2019). Effect of immunocastration and caponization on fatty acid composition of male chicken meat. Poultry Science, 98(7), 2823-2829. doi:10.3382/ps/pez034. [in English].

Calik, J., Krawczyk, J., Świątkiewicz, S., Gąsior, R., Wojtycza, K., Połtowicz, K. & Puchała, M. (2017). Comparison of the physicochemical and sensory characteristics of Rhode Island Red (R-11) capons and cockerels. Annals of Animal Science, 17(3), 903-917. https://doi.org/10.1515/aoas-2017-0002. [in English].

Calik, J., Świątkiewicz, S., Obrzut, J., Połtowicz, K. & Krawczyk,J. (2020). Effects of caponization on growth performance and meat physicochemical properties of crossbred chickens. Annals of Animal Science, 20(4), 1509-1525. https://doi.org/10.2478/aoas-2020-0073. [in English].

Chen, K. L., Chi, W. T., & Chiou, P. W. S. (2005). Caponization and testosterone implantation effects on blood lipid and lipoprotein profile in male chickens. Poultry Science, 84(4), 547-552. doi:10.1093/ps/84.4.547. [in English].

Cheverda І., & Zakharenko М. (2021). Morfolohichnyi sklad krovi ta osoblyvosti metabolizmu u honadoektomovanykh pivnykiv porody Adlerska sribliasta [The morphological composition of the blood and the peculiarities of metabolism in gonadectomized cockerels of the Adler silvery breed]. Naukovyi visnyk veterynarnoi medytsyny [Scientific journal of veterinary medicine], №1, P. 18-26. doi:10.33245/2310-4902-2021-165-1-18-26. [in Ukrainian].

Cui, X., Cui, H., Liu, L., Zhao, G., Liu, R., Li, Q., & Wen, J. (2018). Decreased testosterone levels after caponization leads to abdominal fat deposition in chickens. BMC Genomics, 19(1). doi:10.1186/s12864-018-4737-3. [in English].

Gesek, M., Zawacka, M. & Murawska, D. (2017). Effects of caponization and age on the histology, lipid localization, and fiber diameter in muscles from greenleg partridge cockerels. Poultry Science, 96(6), 1759-1766. doi:10.3382/ps/pew451. [in English].

Hossen, M.I., Ritu, W.A., Rima, U.K., Rahaman, T., & Islam M.S. (2021). Caponization and its effects on growth performance and chemical composition of meat in sonali birds. South Asian Journal of Biological Research, 3(2), 75-86. [in English].

Kuźniacka, J., Banaszak, M., & Adamski, M. (2017). The analysis of meat and bone traits of plymouth rock cockerels and capons (P55) at different age. Poultry Science, 96(9), 3169-3175. doi:10.3382/ps/pex140. [in English].

Mahmud, M., Shaba, P., Gana, J., Yisa, H., & Ndagimba, R. (2013). Effects of surgical caponisation on growth, carcass and some haematological parameters in cockerel chickens. Sokoto Journal of Veterinary Sciences, 11(2), 57-62. doi:10.4314/sokjvs.v11i2.9. [in English].

Murawska, D., Gesek, M., & Witkowska, D. (2019). Suitability of layer-type male chicks for capon production. Poultry Science, 98(8), 3345-3351. https://doi.org/10.3382/ps/pez146. [in English].

Muszyński, S., Kwiecień, M., Tomaszewska, E., Świetlicka, I., Dobrowolski, P., Kasperek, K., & Jeżewska-Witkowska, G. (2016). Effect of caponization on performance and quality characteristics of long bones in polbar chickens. Poultry Science, 96(2), 491-500. doi:10.3382/ps/pew301. [in English].

Sirri, F., Bianchi, M., Petracci, M., & Meluzzi, A. (2009). Influence of partial and complete caponization on chicken meat quality. Poultry Science, 88(7), 1466-1473. doi:10.3382/ps.2008-00405. [in English].

Songsee, O., Tangtaweewipat, S., Cheva-Isarakul, B., & Moonmanee, T. (2020). Laparoscopic vacuum testectomy technique for castration royal project bresse chickens on highland of Thailand. Songklanakarin Journal of Science and Technology, 42(4), 759-765. doi: 10.14456 / sjst-psu.2020.97. [in English].

Wojtysiak, D., Calik, J., Krawczyk, J., Wojciechowska-Puchałka, J., Obrzut, J. & Nahajło, K. (2019). Postmortem degradation of desmin and dystrophin in breast muscles from capons and cockerels. Annals of Animal Science, 19(3), 835-846. doi:10.2478/aoas-2019-0034. [in English].

Zawacka, M., Murawska, D., & Gesek, M. (2016). The effect of age and castration on the growth rate, blood lipid profile, liver histology and feed conversion in green-legged partridge cockerels and capons. Animal, 11(06), 1017-1026. doi:10.1017/S1751731116002378. [in English].

Завантаження

Опубліковано

2022-10-07

Номер

Розділ

Ветеринарія