М’ясна продуктивність перепелів за використання полину (Artemisia Capillaris)
DOI:
https://doi.org/10.31548/poultry2022.01-02.006Ключові слова:
молодняк перепелів породи фараон, комбікорм, сухий порошок полину, Artemisia Capillaris, жива маса, приріст, показники забоюАнотація
Досліджено вплив фітобіотичної добавки – сухого порошку полину Artemisia Capillaris на показники м’ясної продуктивності молодняку перепелів. Вивчено ефективність різних рівнів добавки у комбікормі – 0,5-1,5%. Встановлено найефективніший рівень сухого порошку полину в комбікормі молодняку перепелів – 1,0%. За додавання такої кількості Artemisia capillaris у комбікорм молодняку перепелів м’ясного напряму продуктивності жива маса зростає на 5,37% (Р<0,05), абсолютний приріст – на 5,60% (Р<0,05), середньодобовий приріст – на 6,78% (Р<0,001) та відносний приріст – на 146,52% (Р<0,001); зменшуються витрати корму на 1 кг приросту – на 4,91%; маса непатраної, напівпатраної та патраної тушок зростає відповідно на 5,94 (Р<0,01); 6,53 (Р<0,01) та 7,84% (Р<0,01); маса грудних м’язів і м’язів тазових кінцівок збільшується відповідно на 19,95 (Р<0,001) та 15,89% (Р<0,01). Введення у комбікорм молодняку перепелів сухого порошку полину в кількості 0,5% зумовлює підвищення живої маси птиці на 3,32% (Р<0,05), абсолютного, середньодобового та відносного приростів відповідно на 3,45 (Р<0,05), 3,39 (Р<0,01) і 75,38% (Р<0,001), зниження витрат комбікорму на 1 кг приросту – на 3,60%, підвищення маси непатраної, напівпатраної та патраної тушок відповідно на 3,48 (Р<0,05); 3,61 (Р<0,01) та 4,28% (Р<0,05), зростання маси грудних м’язів – на 11,59% (Р<0,01) та м’язів тазових кінцівок – на 6,98% (Р<0,05). Подальше підвищення рівня сухого порошку полину у комбікормі молодняку перепелів до 1,5% зумовило певне зниження показників м’ясної продуктивності порівняно з аналогами, що споживали корм із вмістом Artemisia capillaris на рівні 0,5-1,0%. Проте, порівняно з контролем показники росту та м’ясної продуктивності були вищими. Різні рівні сухого порошку полину в комбікормі суттєво не вплинули на масу шкіри, печінки, нирок, м’язового шлунка та серця, а також збереженість перепелів, яка була на високому рівні – 94-95%.
Посилання
Aziza, A.E., Quezada, N., & Cherian, G. (2010). Antioxidative effect of dietary Camelina meal in fresh, stored, or cooked broiler chicken meat. Poultry Science, 89, 2711-2718. [in English].
Brisibe, E.A., Umoren, U.E., Owai, P.U., & Brisibe, F. (2008). Dietary inclusion of dried Artemisia annua leaves for management of coccidiosis and growth enhancement in chickens. African Journal of Biotechnology, 7, 4083-4092. [in English].
Cha, J.-D., Jeong, M.-R., Jeong, S.-I., Moon, S.E., Kim, J.Y., Kil, B.S., & Song, Y.H. (2005). Chemical composition and antimicrobial activity of the essential oils of Artemisia scoparia and A. capillaris. Planta Medica, 71(2), 186–190. doi:10.1055/s-2005-837790. [in English].
Gheisar, M.M. Kim, I.H. (2018). Phytobiotics in poultry and swine nutrition – a review. Italian Journal of Animal Science, 17(1), 92-99. doi:10.1080/1828051X.2017.1350120.
Hao, H., Cheng, G., Iqbal, Z., Ai, X., Hussain, H.I., Huang, L. …& Yuan, Z. (2014). Benefits and risks of antimicrobial use in food-producing animals. Frontiers in Microbiology, 5,288. doi:10.3389/fmicb.2014.00288. [in English].
Kim, D.W., Kim, J.H., Kang, G.H., Kang, H.K., Choi, J.Y., Kim, S.H., & Kang, C.-W. (2010, June 30). Effects of water extract mixtures from Artemisia capillaris, Camellia sinensis, Schizandra chinensis, and Viscum album var. Coloratum on laying performance, egg quality, blood characteristics, and egg storage stability in laying hens. Korean Journal for Food Science of Animal Resources, 30(3), 449-457. doi:10.5851/kosfa.2010.30.3.449. [in Korean].
Kim, D.W., Kim, J.H., Kang, G.H., Kang, H.K., Park, S.B., Park, J.H. … & Kang, C.W. (2010). Studies for antibiotic free chicken production using water extracts from Artemisia capillaris and Camellia sinensis. Korean Journal for Food Science of Animal Resources, 30(6), 975-988. doi:10.5851/kosfa.2010.30.6.975. [in Korean].
Lee, Hyoung-Ja, Hwang, Eun-Hee, Yu, Hyeen-Hee, Song, In-Sang, Kim, Chang-Min, Kim, Myung-Chul … & Chung, Hyung-Wook. (2002). The analysis of Nutrients in Artemisia capillaris Thunberg. Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, 31(3), 361-366. doi:10.3746/jkfn.2002.31.3.361. [in Korean].
Lim, D.W., Kim, Y.T., Jang, Y-J., Kim, Y-E., & Han, D. (2013). Anti-obesity effect of artemisia capillaris extracts in high-fat diet-induced obese rats. Molecules, 18(8), 9241-9252. doi:10.3390/molecules18089241. [in English].
Switkiewicz, S., Arczewska-Wlosek, A., & Jozefiak D. (2015). Application of microalgae biomass in poultry nutrition. World's Poultry Science Journal. 2015,7171, 663-672. doi: 10.1017/S0043933915002457. [in English].
Torabi, Goodarzi M. Rahbari, S., Haddadzadeh, H.R., Yeganeh, Parast M., Shafiei, S.A., & Pourmidani A. (2006). Effects of leaf and plant extract of Artemisia annua on coccidosis in broiler chicken. Journal of Veterinary Research, 61(4), 339-344. [In Persian].
Wegener, H.C. (2003). Antibiotics in animal feed and their role in resistance development. Current Opinion in Microbiology, 6(5), 439-445. doi:10.1016/jmib.2003.09.009. [in English].
Windisch, W., Schedle, K., Plitzner, C., & Kroismayr, A. (2008). Use of phytogenic products as feed additives for swine and poultry. Journal of Animal Science, 86 (Suppl. 14), 140-148. doi:10.2527/jas.2007-0459. [in English].
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).