Продуктивність курей за утримання на певних ярусах кліткових батарей
DOI:
https://doi.org/10.31548/poultry2022.03-04.004Ключові слова:
кури промислового стада, несучість, збереженість, жива маса, технологічний стресор, кліткові батареї, умови утриманняАнотація
Визначено відмінності за несучістю, збереженістю та іншими господарськи корисними ознаками між 4 групами курей промислового стада яєчного кросу "Hy-Line W-36" (США), яких утримували на різних ярусах кліткової батареї. Дослід проведено в умовах сучасного комплексу з виробництва харчових яєць (Київська область) за утримання курей у клітках 12-ярусної батареї "Big Dutchman" (Німеччина). Зокрема, курей 1-ї групи утримували у клітках 1-3 ярусів батареї, 2-ї групи – у клітках 4-6 ярусів, 3-ї групи – 7-9 ярусів, 4-ї групи – 10-12 ярусів. Початкове поголів’я курей на кожному ярусі батареї становило 39592 голів, а в дослідних групах – по 118776 голів. Дослід тривав 44 тижні продуктивного періоду, а саме: від початку несучості у 18-тижневому віці й до досягнення несучками 62-тижневого віку. На початкову несучку в 1-й групі отримано 235,4 яєць, 2-й групі – 251,5 шт., 3-й групі – 256,3 шт., 4-й групі – 257,1 шт. Кури 4-ї групи, яких утримували у клітках 3-х верхніх ярусів батареї, вірогідно (Р<0,001) перевершили своїх аналогів з 1-ї групи (3 нижні яруси) також за збереженістю (93,9 і 83,1%, відповідно), масою яєць (65,8 і 63,7 г), кількістю яйцемаси, отриманої на початкову несучку (16,6 і 14,8 кг), за рівнем коефіцієнту ефективності виробництва яєць (22,5 і 19,9 у.о.). Кури 2- і 3-ї груп за параметрами зазначених показників теж перевершили несучок 1-ї групи, але поступились – 4-ї. Отже, за утримання на 1-3 ярусах кліткової батареї несучки почували себе менш комфортно, ніж їх аналоги на 4-12 ярусах. Зроблено припущення, що це пов’язано з полохливою реакцією несучок білояєчних кросів на пересування обслуговуючого персоналу поміж рядами кліткових батарей упродовж робочого дня при здійсненні певних технологічних операцій. Кури 1-3 ярусів бачать цих працівників, 4 ярусу – лише верхівку голови деяких (ростом понад 170 см), а для несучок 5-12 ярусів усі пересування персоналу залишаються поза полем зору.
Посилання
Fisinin, V. I., & Kavtarashvili A. Sh. (2015). Teplovoi stress u ptitsy. Soobshchenye II. Metody i sposoby profylaktiki i smiahchenyia [Heat stress in birds. Message II. Methods and ways of prevention and mitigation]. Selskokhoziaistvennaia byolohyia [Agricultural Biology], 4, 431-443. doi:10.15389/agrobiology.2015.4.431rus. [in Russian].
Gorelik, O., Harlap, S., Derkho, M., Dolmatova, I., Eliseenkova, M., Vinogradova, N. … & Rebezov, M. (2020). Influence of Transport Stress on the Adaptation Potential of Chickens. Ukrainian Journal of Ecology, 10 (2), 260-263. doi:10.15421/2020_93. [in English].
Hy-Line W-36 Final Hybrid Content Guide. (2019). URL:https://www.hyline.com/userdocs/pages/36_COM_RUS.pdf. [in Russian].
Kang, H. K., Park, S. B., Jeon, J .J., Kim, H. S., Kim, C. H., Hong, E., & Kim, C. H. (2018). Effect of stocking density on laying performance, egg quality and blood parameters of Hy-Line Brown laying hens in an aviary system. European Poultry Science, 82. doi:10.1399/eps.2018.245. [in English].
Kavtarashvili, A. Sh. (2013). Opredelenie effektivnosti proizvodstva ptitsevodcheskoy produktsii ekspress-metodami [Determining the efficiency of poultry production by express methods]. Ekonomika [Economics], 2 (123), 6-9. [in Russian].
VNTP-APK-04.05. (2005). Vidomchi normy tekhnolohichnoho proektuvannia. Pidpryiemstva ptakhivnytstva : zatverdzheno nakazom Ministerstva ahrarnoi polityky Ukrainy vid 15.09.2005 r. № 473. [Na zaminu VNTP-SHiP-46-4.94 ; chynni vid 2006-01-01]. [Departmental norms of technological design. Poultry enterprises: approved by order of the Ministry of Agrarian Policy of Ukraine dated September 15, 2005 No. 473. [Replaces VNTPSGiP-46-4.94; valid from 2006-01-01]. Kyiv. 2005. 90. [in Ukrainian].
Zhuchaev, K. V., Sulimova, L. I., & Kochneva, M. L. (2019). Reaktsyia kur-nesushek yaichnoho krossa na khronycheskyi y uboinyi stress [The reaction of laying hens of egg cross to chronic and lethal stress]. Uchenyie zapiski Kazanskoy gosudarstvennoy akademii veterinarnoy meditsinyi im. N. E. Baumana [Scientific notes of Kazan State Academy of Veterinary Medicine named after N.E. Bauman], 238 (2), 76-81. doi:10.31588/2413-4201-1883-238-2-76-82. [in Russian].
Khan, R., Naz, S., Nikousefat, Z., Tufarelli, V., Javdani, M., Rana, N., & Laudadio V. (2011). Effect of vitamin E in heat-stressed poultry. World's Poultry Science Journal, 7 (3), 469-478. doi:10.1017/S0043933911000511. [in English].
Kim, Y.-H., Kim, J., Yoon, H.-S., & Cho,i Y.-H. (2015). Effects of Dietary Corticosterone on Yolk Colors and Eggshell Quality in Laying Hens. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 28 (6), 840-846. doi:10.5713/ajas.14.0849. [in English].
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).