Продуктивність курей за утримання на певних ярусах кліткових батарей

Автор(и)

  • V. O. Kuchmistov Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/poultry2022.03-04.004

Ключові слова:

кури промислового стада, несучість, збереженість, жива маса, технологічний стресор, кліткові батареї, умови утримання

Анотація

Визначено відмінності за несучістю, збереженістю та іншими господарськи корисними ознаками між 4 групами курей промислового стада яєчного кросу "Hy-Line W-36" (США), яких утримували на різних ярусах кліткової батареї. Дослід проведено в умовах сучасного комплексу з виробництва харчових яєць (Київська область) за утримання курей у клітках 12-ярусної батареї "Big Dutchman" (Німеччина). Зокрема, курей 1-ї групи утримували у клітках 1-3 ярусів батареї, 2-ї групи – у клітках 4-6 ярусів, 3-ї групи – 7-9 ярусів, 4-ї групи – 10-12 ярусів. Початкове поголів’я курей на кожному ярусі батареї становило 39592 голів, а в дослідних групах – по 118776 голів. Дослід тривав 44 тижні продуктивного періоду, а саме: від початку несучості у 18-тижневому віці й до досягнення несучками 62-тижневого віку. На початкову несучку в 1-й групі отримано 235,4 яєць, 2-й групі – 251,5 шт., 3-й групі – 256,3 шт., 4-й групі – 257,1 шт. Кури 4-ї групи, яких утримували у клітках 3-х верхніх ярусів батареї, вірогідно (Р<0,001) перевершили своїх аналогів з 1-ї групи (3 нижні яруси) також за збереженістю (93,9 і 83,1%, відповідно), масою яєць (65,8 і 63,7 г), кількістю яйцемаси, отриманої на початкову несучку (16,6 і 14,8 кг), за рівнем коефіцієнту ефективності виробництва яєць (22,5 і 19,9 у.о.). Кури 2- і 3-ї груп за параметрами зазначених показників теж перевершили несучок 1-ї групи, але поступились – 4-ї. Отже, за утримання на 1-3 ярусах кліткової батареї несучки почували себе менш комфортно, ніж їх аналоги на 4-12 ярусах. Зроблено припущення, що це пов’язано з полохливою реакцією несучок білояєчних кросів на пересування обслуговуючого персоналу поміж рядами кліткових батарей упродовж робочого дня при здійсненні певних технологічних операцій. Кури 1-3 ярусів бачать цих працівників, 4 ярусу – лише верхівку голови деяких (ростом понад 170 см), а для несучок 5-12 ярусів усі пересування персоналу залишаються поза полем зору.

Посилання

Fisinin, V. I., & Kavtarashvili A. Sh. (2015). Teplovoi stress u ptitsy. Soobshchenye II. Metody i sposoby profylaktiki i smiahchenyia [Heat stress in birds. Message II. Methods and ways of prevention and mitigation]. Selskokhoziaistvennaia byolohyia [Agricultural Biology], 4, 431-443. doi:10.15389/agrobiology.2015.4.431rus. [in Russian].

Gorelik, O., Harlap, S., Derkho, M., Dolmatova, I., Eliseenkova, M., Vinogradova, N. … & Rebezov, M. (2020). Influence of Transport Stress on the Adaptation Potential of Chickens. Ukrainian Journal of Ecology, 10 (2), 260-263. doi:10.15421/2020_93. [in English].

Hy-Line W-36 Final Hybrid Content Guide. (2019). URL:https://www.hyline.com/userdocs/pages/36_COM_RUS.pdf. [in Russian].

Kang, H. K., Park, S. B., Jeon, J .J., Kim, H. S., Kim, C. H., Hong, E., & Kim, C. H. (2018). Effect of stocking density on laying performance, egg quality and blood parameters of Hy-Line Brown laying hens in an aviary system. European Poultry Science, 82. doi:10.1399/eps.2018.245. [in English].

Kavtarashvili, A. Sh. (2013). Opredelenie effektivnosti proizvodstva ptitsevodcheskoy produktsii ekspress-metodami [Determining the efficiency of poultry production by express methods]. Ekonomika [Economics], 2 (123), 6-9. [in Russian].

VNTP-APK-04.05. (2005). Vidomchi normy tekhnolohichnoho proektuvannia. Pidpryiemstva ptakhivnytstva : zatverdzheno nakazom Ministerstva ahrarnoi polityky Ukrainy vid 15.09.2005 r. № 473. [Na zaminu VNTP-SHiP-46-4.94 ; chynni vid 2006-01-01]. [Departmental norms of technological design. Poultry enterprises: approved by order of the Ministry of Agrarian Policy of Ukraine dated September 15, 2005 No. 473. [Replaces VNTPSGiP-46-4.94; valid from 2006-01-01]. Kyiv. 2005. 90. [in Ukrainian].

Zhuchaev, K. V., Sulimova, L. I., & Kochneva, M. L. (2019). Reaktsyia kur-nesushek yaichnoho krossa na khronycheskyi y uboinyi stress [The reaction of laying hens of egg cross to chronic and lethal stress]. Uchenyie zapiski Kazanskoy gosudarstvennoy akademii veterinarnoy meditsinyi im. N. E. Baumana [Scientific notes of Kazan State Academy of Veterinary Medicine named after N.E. Bauman], 238 (2), 76-81. doi:10.31588/2413-4201-1883-238-2-76-82. [in Russian].

Khan, R., Naz, S., Nikousefat, Z., Tufarelli, V., Javdani, M., Rana, N., & Laudadio V. (2011). Effect of vitamin E in heat-stressed poultry. World's Poultry Science Journal, 7 (3), 469-478. doi:10.1017/S0043933911000511. [in English].

Kim, Y.-H., Kim, J., Yoon, H.-S., & Cho,i Y.-H. (2015). Effects of Dietary Corticosterone on Yolk Colors and Eggshell Quality in Laying Hens. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 28 (6), 840-846. doi:10.5713/ajas.14.0849. [in English].

Завантаження

Опубліковано

2022-10-29

Номер

Розділ

Технологія