Вплив умов утримання на продуктивність курей та ефективність виробництва харчових яєць

Автор(и)

  • Yu. Osadcha National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine, Kyiv , Національний університет біоресурсів і природокористування України, м. Київ
  • S. Bazyvolіak National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine, Kyiv , Національний університет біоресурсів і природокористування України, м. Київ
  • G. Paskevych Stepan Gzhytskyi National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies of Lviv , Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С.З. Гжицького

DOI:

https://doi.org/10.31548/poultry2022.05-06.008

Ключові слова:

кури промислового стада, несучість, збереженість, жива маса, технологічний стресор, кліткові батареї, щільність утримання

Анотація

В умовах промислового виробництва продукції птахівництва організм курей постійно піддається впливу численних технологічних стресорів, які знижують рівень імунологічної реактивності організму птиці, що зумовлює зменшення її продуктивності та призводить до значних економічних втрат. Одним з таких стресорів є підвищена щільність утримання курей. Водночас, підвищена щільність утримання є способом ресурсозбереження у яєчному птахівництві, який часто застосовують задля отримання більшої кількості яєць з наявних виробничих площ. Тому, метою роботи було вивчення впливу щільності утримання курей промислового стада у сучасних 12-ярусних кліткових батареях на їх продуктивність та ефективність виробництва харчових яєць. Для цього курей упродовж 44 тижнів утримували у клітках багатоярусних батарей за різної щільності, а саме: 13,3 гол./м2, що відповідало європейським нормативам, 24,0 гол./м2 – згідно українських нормативів та за наростаючого переущільнення – 25,3 і 26,7 гол./м2. Виявлено, що підвищення щільності утримання курей до 25,3 гол./м2 призводить до певного зниження життєздатності та продуктивність курей і, водночас, надає можливість за 44-тижневий період яйцекладки отримувати додатково більшу кількість яєць у розрахунку на 1 м2 площі пташника. Зокрема, у досліді отримано додатково 4,5 млн яєць з кожного пташника (1714 шт. з 1 м2 його площі), порівняно з вітчизняними нормами за вищого рівня європейського коефіцієнта ефективності їх виробництва, та 40 млн яєць (15138 шт. з 1 м2 його площі), порівняно з європейськими нормами, за однакового рівня європейського коефіцієнта ефективності їх виробництва. Тоді як переущільнення до 26,7 гол./м2 є недоцільним, оскільки спричиняє розвиток у несучок стресу, наслідками якого є зниження збереженості на 8,9-9,0% і несучості на 4,0-5,8%, що призводить до зменшення рівня європейського коефіцієнта ефективності виробництва яєць на 1,0 од.

Посилання

Barrett, N. W., Rowland, K., Schmidt, C. J., Lamont, S. J., Rothschild, M. F., Ashwell, C. M., & Persia, M. E. (2019). Effects of acute and chronic heat stress on the performance, egg quality, body temperature, and blood gas parameters of laying hens. Poultry Science, 98 (12), 6684-6692. doi: 10.3382/ps/pez541. [English].

Hall, J. M., Witter, A. R., Racine, R. R., Berg, R. E., Podawiltz, A., Jones, H., & Mummert, M. E. (2014). Chronic psychological stress suppresses contact hypersensitivity: Potential roles of dysregulated cell trafficking and decreased IFN-γ production. Brain, Behavior, and Immunity, 36, 156-164. doi: 10.1016/j.bbi.2013.10.027. [English].

Kang, H. K., Park, S. B., Jeon, J. J., Kim, H. S., Kim, C. H., Hong, E., & Kim, C. H. (2018). Effect of stocking density on laying performance, egg quality and blood parameters of Hy-Line Brown laying hens in an aviary system. European Poultry Science, 82. doi: 10.1399/eps.2018.245. [English].

Kavtarashvili, A. Sh. (2013). Opredelenie effektivnosti proizvodstva ptitsevodcheskoy produktsii ekspress-metodami [Determining the efficiency of poultry production by express methods]. Ekonomika [Economics], 2 (123), 6-9. [in Russian].

Mumma, J. O., Thaxton, J. P., Vizzier-Thaxton, Y., & Dodson, W. L. (2006). Physiological stress in laying hens. Poultry Science, 85 (4), 761-769. doi: 10.1093/ps/85.4.761. [English].

Puvadolpirod, S., & Thaxton, J. P. (2000). Model of physiological stress in chickens 1. Response parameters. Poultry Science, 79 (3), 363-369. doi:10.1093/ps/79.3.363. [English].

Sakhatsky, M., Osadcha, Yu., & Kuchmistov, V. (2020). Reaction of the reproductive system of hens to the chronic stressor. Ukrainian Journal of Ecology, 10 (4), 6-11. doi: 10.15421/2020_159. [English].

Scanes, C. G. (2016). Biology of stress in poultry with emphasis on glucocorticoids and the heterophil to lymphocyte ratio. Poultry Science, 95 (9), 2208-2215. doi: 10.3382/ps/pew137. [English].

Stoianovskyi, V.H., Kolomiiets, I.A., Harmata, L.S., & Kamratska, O.I. (2018). Zminy morfofunktsionalnoho stanu orhaniv endokrynnoi ta imunnoi system perepeliv promyslovoho vyroshchuvannia za dii stresu [Changes in the morphofunctional state of the endocrine and immune systems of quails in industrial cultivation under stress]. Fiziolohichnyi zhurnal, 64 (1), 25-33. doi: 10.15407/fz64.01.025. [in Ukrainian].

Weimer, S. L., Wideman, R.F., Scanes, C.G., Mauromoustakos, A., & Christe, K. D. (2020). Broiler stress responses to light intensity, flooring type, and leg weakness asassessed by heterophil to lymphocyte ratios, serum corticosterone, infrared thermography, and latencyto lie. Poultry Science, 99 (7), 3301-3311.doi: 10.1016/j.psj.2020.03.028. [English].

Wasti, S., Sah, N., & Mishra, B. (2020). Impact of Heat Stress on Poultry Health and Performances, and Potential Mitigation Strategies. Animals (Basel), 2020, 10 (8), 1266. doi: 10.3390/ani10081266. [English].

Juchaev, K. V., Sulimova, L. I., Kochneva, M. L., Savelev, A. A., Novikov, E. A., Kondratyuk, E. Yu., & Lisunova, L. I. (2019). Reaktsiya kur-nesushek yaichnogo krossa na hronicheskiy i uboynyiy stress [The reaction of laying hens of egg cross to chronic and lethal stress]. Uchenyie zapiski Kazanskoy gosudarstvennoy akademii veterinarnoy meditsinyi im. N.E. Baumana [Scientific notes of N.E. Bauman Kazan State Academy of Veterinary Medicine named], 2 (238), 76-81. doi: 10.31588/2413-4201-1883-238-2-76-82. [in Russian].

Завантаження

Номер

Розділ

Технологія