Вплив спектра світла під час вирощування ремонтного молодняку м’ясо-яєчних курей на продуктивні показники дорослої птиці
DOI:
https://doi.org/10.31548/poultry2022.05-06.014Ключові слова:
м’ясо-яєчні кури, ремонтний молодняк, вирощування, спектр світла, продуктивні показникиАнотація
Одним з недостатньо вивчених питань при вирощуванні ремонтного молодняку м’ясо-яєчних курей є визначення для нього раціональних параметрів світлових програм. Виходячи з цього, у ДДСП НААН було проведено дослідження з метою вивчення впливу спектра світла у пташнику під час утримання ремонтного молодняку бірківських м’ясо-яєчних курей на результати його вирощування та продуктивні показники дорослої птиці. Було сформовано 6 груп добових курчат бірківських м’ясо-яєчних курей, при вирощуванні яких застосовували, відповідно, світлодіодні лампи (СДЛ) холодно-білого (4500 К), тепло-білого (3000 К), зеленого, блакитного та червоного світла, а також стандартизовані лампи розжарювання (ЛР). У 18-тижневому віці кондиційний ремонтний молодняк перевели у пташник для дорослої птиці, де всі його групи утримували за освітлення СДЛ тепло-білого світла (3000 К). Встановлено, що ремонтний молодняк, який вирощували під зеленим та холодно-білим світлом (4500 К), мав перевагу за живою масою у віці 18 тижнів на 78-116 г (P≤0,05) порівняно з тим, який вирощували під червоним світлом СДЛ або тепло-білим світлом ЛР (2700 К). Інших статистично вірогідних відмінностей за основними показниками вирощування ремонтного молодняку під джерелами світла з різним спектром не спостерігали. Ремонтний молодняк, який вирощували під зеленим і блакитним світлом, мав у подальшому більшу на 1,6-1,9 г масу яєць (P≤0,05) порівняно з тим, який вирощували під тепло-білим світлом СДЛ (3000 К) та ЛР (2700 К), однак поступався за несучістю і загальним виходом яйцемаси у розрахунку на початкову несучку відносно групи молодняку, вирощеного під холодно-білим (4500 К) світлом. Не встановлено статистично вірогідних відмінностей між групами, які вирощували під світлом різного спектра, за виходом інкубаційних яєць та основними показниками їх інкубації.
Посилання
Akyuz, H. C., & Onbaşilar, E. (2019). Light wavelength on different poultry species. Worlds Poultry Science Journal, 74, 79-88. doi: 10.1017/S0043933917001076. [in English].
Baxter, M., Joseph, N., Osborne, V. R., & Bedecarrats G. Y. (2014). Red light is necessary to activate the reproductive axis in chickens independently of the retina of the eye. Poultry Science, 93 (5), 1289-1297. doi: 10.3382/ps.2013-03799. [in English].
Dawson, A., King, V. M., Bentley, G. E., Ball, G. F. (2001). Photoperiodic control of seasonality in birds. Journal of Biological Rhythms, 16 (4), 365-380. doi: 10.1177/074873001129002079. [in English].
England, A., Ruhnke, I. (2020). The influence of light of different wavelengths on laying hen production and egg quality. Worlds Poultry Science Journal, 76 (3), 443-458. doi: 10.1080/00439339.2020.1789023. [in English].
Hassan, M. R., Sultana, S., Choe, H. S., Ryu, K. S. (2014). Effect of Combinations of Monochromatic LED Light Color on the Performance and Behavior of Laying Hens. Journal of Poultry Science, 51 (3), 321-326. doi: 10.2141/jpsa.0130105. [in English].
Lewis, P. D., Caston, L., Leeson, S. (2007). Green light during rearing does not significantly affect the performance of egg-type pullets in the laying phase. Poultry Science, 86 (4), 739-743. doi: 10.1093/ps/86.4.739. [in English].
Li, G., Li, B., Zhao, Y., & Shi Z. (2019). Layer pullet preferences for light colors of light-emitting diodes. Animal, 13 (6), 1245-1251. doi: 10.1017/S1751731118002537. [in English].
Liu, K., Xin, H., & Chai, L. (2017). Choice between fluorescent and poultry-specific LED lights by pullets and laying hens. Transactions of the ASABE, 60 (6), 2185-2195. doi: 10.13031/trans.12402. [in English].
Prayitno, D. S. , Phillipsm, C. J. C., & Stokes, D. K. (1998). The Effects of Color and Intensity of Light on Behavior and Leg Disorders in Broiler Chickens. Poultry Science, 76 (12), 1674-1681. doi: 10.1093/ps/76.12.1674. [in English].
Rathinam, T., & Kuenzel, W. J. (2005). Attenuation of gonadal response to hotostimulation following ablation of neurons in the lateral septal organ of chicks. Brain Research Bulletin, 64 (5), 455-461. doi: 10.1016/j.brainresbull.2004.10.003. [in English].
Renema, R. A., Robinson, F. E., & Goerzen, P. R. (2001). Effects of altering growth curve and age at photostimulation in female broiler breeders. 1. Reproductive development. Canadian Journal of Animal Science, 81 (4), 467-476. doi: 10.4141/A00-109. [in English].
Rozenboim, I., Robinzon, B., & Rosenstrauch, A. (1999). Effect of light source and regimen on growing broilers. British. Poultry Science, 40 (4), 452-457. doi: 10.1080/00071669987197. [in English].
Rozenboim, I., Biran, I. , Chaiseha, Y., Yahav, S., Rosenstrauch, A., Sklan, D., & Halevy, O. (2004). The effect of a green and blue monochromatic light combination on broiler growth and development. Poultry Science, 83 (5), 842-845. doi: 10.1093/ps/83.5.842. [in English].
Tereshchenko, O. V. (Ed.) (2010). Rekomendatsii z normuvannia hodivli silskohospodarskoi ptytsi [Recommendations on rationing of feeding of agricultural poultry] /pid red. O. V. Tereshchenka. Birky, 88. [in Ukrainian].
Takeshima, K., Sparling, B., & Hanion, C. L. (2019). Spectrum Lighting During Pullet Rearing and Its Impact on Subsequent Production Performance in Layers. The Journal of Applied Poultry Research, 28 (4), 1262-1278. doi: 10.3382/japr/pfz094. [in English].
VNTP-APK-04.05. (2005). Vidomchi normy tekhnolohichnoho proektuvannia. Pidpryiemstva ptakhivnytstva : zatverdzheno nakazom Ministerstva ahrarnoi polityky Ukrainy vid 15.09.2005 r. № 473. [Na zaminu VNTP-SHiP-46-4.94 ; chynni vid 2006-01-01]. [Departmental norms of technological design. Poultry enterprises: approved by order of the Ministry of Agrarian Policy of Ukraine dated September 15, 2005 No. 473. [Replaces VNTP-SGiP-46-4.94; valid from 2006-01-01]. Kyiv. 2005. 90. [in Ukrainian].
Wu, Y., Huang, J., Quan, S., & Yang, Y. (2021). Light regimen on health and growth of broilers: an update review. Poultry Science, 101 (1). 101545. https://doi.org/10.1016/j.psj.2021.101545. [in English].
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).