Вплив пробіотиків на склад мікрофлори кишечника курчат-бройлерів
DOI:
https://doi.org/10.31548/poultry2022.03-04.018Ключові слова:
пробіотик, препарат "Біомагн", мікрофлора кишечника, патогенні мікроорганізми, бройлериАнотація
Сучасні методи ведення промислового птахівництва передбачають інтенсивні технології, які не завжди відповідають фізіологічним особливостям організму птиці. Підвищення збереженості курчат та забезпечення високої інтенсивності їх росту на всіх стадіях вирощування є однією з найбільш актуальних проблем сучасного птахівництва. Низька резистентність курчат у ранньому віці обумовлена їх біологічними особливостями, високою концентрацією поголів'я, негативним впливом технологічних чинників і недостатньо збалансованою годівлею, що призводить до стресу і впливає на рівень продуктивності птиці та, відповідно, збільшує відсоток летальності. Проведено дослідження ефективності застосування пробіотичного препарату "Біомагн" з метою нормалізації мікрофлори кишечника курчат-бройлерів і посилення імунних та антиоксидантних функцій. Мікробні препарати з асоціацій непатогенних бактерій позитивно впливають на продуктивність і природну резистентність організму. Встановлено, що уведення до раціону курчат-бройлерів пробіотичного препарату "Біомагн" у формі добавки до основного корму призводить до пригнічення росту облігатної та факультативної мікрофлори, порівняно з показниками у птиці контрольної групи (Р≤0,05). Результати проведених мікробіологічних досліджень зразків вмісту тонкого кишечника, прямої кишки та сліпих відростків у курчат-бройлерів контрольної та дослідної груп свідчать, що застосування пробіотичного препарату "Біомагн" сприяє пригніченню розвитку умовно-патогенних мікроорганізмів Campilobacter spp., Salmonella рідкісних груп, кількості ентеробактерій та збільшенню кількості бактерій роду Lactobacillus і Bifidobacterium. Завдяки цьому вони здатні створювати бактеріальну рівновагу під час заселення травного тракту та запобігати розвитку там шкідливої мікрофлори.
Посилання
Amerah, A. M., Quiles, А., Medel, Р., Sanchez, J., Lehtinen, M. J., & Gracia M. I. (2013). Effect of pelleting temperature and probiotic supplementation on growth performance and immune function of broilers fed maize/soy-based diets. Animal Feed Science and Technology, 180 (1-4 ), 55-63. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2013.01.002. [English].
Avdieieva, L. V., Lazarenko, L. M., & Melnychenko, Yu. O. (2015). Imunomoduliuiuchi vlastyvosti synbiotychnykh kompozytsii probiotychnykh shtamiv Bacillus subtilis, laktytu abo laktulozy [Immunomodulatory properties of synbiotic compositions of probiotic strains of Bacillus subtilis, lactite or lactulose]. Mikrobiolohichnyi zhurnal [Microbiological Journal], 77 (1), 20-25. [Ukrainian].
Babenko, L.P., Mokrozub, V.V., Sokolvyak, O.Y., Lazarenko L. M., & Spivak M. Ya. (2014). Lactic acid bacteria antibacterial and immunomodulatory properties in norm and intravaginal staphylococcosis. EPMA Journal, 5 (1), A137. doi: 10.1186/1878-5085-5-S1-A137. [English].
Beski, S.M., Swick, R.A., & Iji, P.A. (2015). Specialized protein products in broiler chicken nutrition: A review. Animal Nutrition, 1 (2), 47-53. doi: 10.1016/j.aninu.2015.05.005. [English].
Bilokon, O. V., & Karpovsky V. I. (2012). Vplyv mineralnoi kormovoi dobavky Kormatsynk-R na produktyvnist ta obmin rechovyn v orhanizmi kureinesuchok. [Effect of mineral feed additive Kormatzinc-R on productivity and metabolism in the body of laying hens]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu [Bulletin of the Sumy National Agrarian University], 1 (30), 3-5. [Ukrainian].
Cash, B. D. (2014). Emerging Role of Probiotics and Antimicrobials in the Management of Irritable Bowel Syndrome. Current medical research and opinion, 30 (7),1405-1415. doi: 10.1185/03007995.2014.908278. [English]
Chiu, Y. H., Lin, S. L., Tsai, J. J., & Lin, M. Y. (2014). Probiotic actions on diseases: implications for therapeutic treatments. Food Function, 5 (4), 625-634. doi: 10.1039/C3FO60600G. [English].
Hedin, Ch., Whelan, K., & Lindsay, Ja. O. (2007). Evidence for the use of probiotics and prebiotics in inflammatory bowel disease: a review of clinical trials. Proceedings of the Nutrition Society, 66, 307-315. doi:10.1017/S0029665107005563. [English].
Kalinichenko, S. V., Korotkykh, O.O., & Tishchenko, I. Yu. (2016). Suchasni napriamky stvorennia ta udoskonalennia probiotykiv [Modern trends in creation and improvement of probiotics]. Ukrainskyi biofarmatsevtychnyi zhurnal [Ukrainian biopharmaceutical journal], 1 (42), 4-9. [Ukrainian].
Kaminska, M. V. (2010). Mikroflora travnoho traktu silskohospodarskoi ptytsi: sklad, osnovni funktsii, prychyny ta naslidky porushen. Microflora of the digestive tract of poultry: composition, main functions, causes and consequences of disturbances. Ptakhivnytstvo: mizhvidomchyi tematychnyi naukovyi zbirnyk [Poultry breeding], 65, 14-25. [Ukrainian].
Kurtіak, B. M., & Romanovych, M. M. (2015). Zastosuvannia probiotykiv u ptakhivnytstvi – osnova epizootychnoho blahopoluchchia ptakho hospodarstv [The use of probiotics in poultry farming is the basis of epizootic well-being of poultry farms]. Naukovyi visnyk Lvivskoho natsionalnoho universytetu veterynarnoi medytsyny ta biotekhnolohii imeni S. Z. Gzhytskoho [Science Bulletin of Stepan Gzhytskyi National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies of Lviv], 17, 2 (62), 100-102. [Ukrainian].
Kytaieva, D. V., & Petrov, R. V. (2020). Vykorystannia probiotykiv pry vyroshchuvanni indykiv [Use of probiotics in growing turkeys]. Naukovyi visnyk Lvivskoho natsionalnoho universytetu veterynarnoi medytsyny ta biotekhnolohii imeni S. Z. Gzhytskoho [Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Veterinary], 22, 100. doi:10.32718/nvlvet10004. [Ukrainian].
Osman, N., Ahmed Shimaa, A. M, Shibat El-Hamd, Dina, M. W., & Ahmed, A. I. (2020). Characterization and evaluation of naturally mutant nonpathogenic strain O27 Escherichia coli and their potential use as probiotics for poultry. Journal of Advanced Veterinary and Animal Research, 7 (3), 374-383. doi: 10.5455/javar.2020.g431. [English].
Stoianovskyi, V. H., Kolomiiets, I. A., & Kamratska, O. I. (2012). Sklad mikroflory tonkykh kyshok broileriv ta sposoby yoho korektsii u krytychni periody rostu i rozvytku [The composition of the microflora of the small intestines of broilers and methods of its correction during critical periods of growth and development]. Veterynariia [Veterinary], 6 (115), 6-9. [Ukrainian].
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).