Вплив кормових добавок лікопіну та астаксантину на мікробне обсіменіння харчових курячих яєць за зберігання
DOI:
https://doi.org/10.31548/poultry2022.05-06.022Ключові слова:
мікробіологічні показники, астаксантин, лікопін, зберігання, курячі яйця, температура, вологістьАнотація
Свіжість харчових курячих яєць є найважливішою їх характеристикою, пов’язаною як із якістю, так і безпечністю. Якість яєць визначається, зокрема, і привабливим зовнішнім виглядом жовтків та вмістом у них біологічно активних речовин. До таких сполук відносять каротиноїди – лікопін та астаксантин, які здатні відкладатися у жовтках і забезпечувати їх пігментацію. У процесі зберігання харчових яєць відбуваються різноманітні складні фізичні, хімічні та фізіологічні зміни у продукті та обсіменіння й розмноження мікроорганізмів, що впливає як на безпечність, так і якість, а також призводить до псування. Метою даного дослідження було визначити вплив добавок олійних екстрактів лікопіну (20, 40 та 60 мг/кг корму) та астаксантину (10, 20 та 30 мг/кг корму) до раціону курей-несучок на обсіменіння мезофільними аеробними та факультативно анаеробними мікроорганізмами шкаралупи і жовтків яєць за зберігання в умовах 4±0,5 °C і відносній вологості 80-85% та 12±0,5 °C і відносній вологості 70-75% упродовж 30 діб. У досліді використано 45 курей кросу "Хай-Лайн W-36" у віці 24 тижні. Встановлено, що температурні режими зберігання (4±0,5 °C та 12±0,5 °C) по-різному впливають на кількість мезофільних аеробних і факультативно анаеробних мікроорганізмів харчових яєць, отриманих від курей, яким згодовували добавки лікопіну та астаксантину в різних дозах. Так, добавки лікопіну від 20 до 60 мг/кг чи астаксантину від 10 до 30 мг/кг корму в раціоні курей-несучок не впливали на кількість мезофільних аеробних і факультативно анаеробних мікроорганізмів на шкаралупі і жовтках свіжознесених яєць. Проте яйця, які зберігалися за температури 12±0,5 °C і відносній вологості 70-75% упродовж 30 діб мали вище мікробне обсіменіння як шкаралупи, так і жовтка, ніж яйця, які зберігалися за 4±0,5 °C і відносній вологості 70-75%.
Посилання
Al-Hajo, N. N., Zangana, B. S., Al-Janabi, L. A., & Al-Khalani, F. M. H. (2012). Effect of coating materials (gelatin) and storage time on internal quality of chicken and quail eggs under refrigerated storage. Egyptian Poultry Science Journal, 32(1), 107-115. [in English].
Campo, J. L., Garcia Gil, M., Munoz, I., & Alonso, M. (2000). Effects of breed, hen age, and egg storage on the indirect prediction of the albumen quality. Archiv fur Geflugelkunde, 64(3), 109-114. [in English].
Corry, J. E. L. (2007). Microbiological Analysis of Eggs and Egg Products. Microbiological analysis of red meat, poultry and eggs, 183-201. [in English].
Commission Regulation (EC) No 589/2008. (2008). Commission Regulation (EC) No 589/2008 of 23 June 2008 laying down detailed rules for implementing Council Regulation (EC) No 1234/2007 as regards marketing standards for eggs. [in English].
Desjardins, A. E. (2006). Fusarium Mycotoxins: Chemistry, Genetics and Biology. St Paul, USA, 260. [in English].
Desjardins, A. E., & Proctor, R. H. (2007). Molecular biology of Fusarium mycotoxins. International journal of food microbiology. 119(1-2), 47-50. doi:10.1016/j.ijfoodmicro.2007.07.024. [in English].
DSTU 8104:2015. (2015). Yaitsia kharchovi, produkty yaiechni. Metody vyznachennia mikrobiolohichnykh pokaznykiv. [Edible eggs, egg products. Methods of determining microbiological indicators]. Chynnyi vid 22 chervnia 2015 [Effective from June 22, 2015], No 61 z 01-01-2017. [in Ukrainian].
Eke, M. O., Olaitan, N. I., & Ochefu, J. H. (2013). Effect of storage conditions on the quality attributes of shell (table) eggs. Nigerian Food Journal, 31(2), 18-24. [in English].
Gantois, I., Ducatelle, R., Pasmans, F., Haesebrouck, F., Gast, R., Humphrey, T. J., & Van Immerseel, F. (2009). Mechanisms of egg contamination by Salmonella Enteritidis. FEMS microbiology reviews, 33(4), 718-738. [in English].
Gondek, M., Szkucik, K., & Bełkot, Z. (2013). Presence of pathogenic microorganisms on the surface of eggs from different hen-housing systems. Medycyna Weterynaryjna, 69(6), 374-377. [in English].
Halaj, M., Halaj, P., Golian, J., Valašek, F., Moravčik, F., & Melen, M. (2000). The influence of storage time and temperature on weight loss in eggs and yolk pigmentation. Acta Fytotechnica et Zootechnica, 3(2), 52-54. [in English].
Jones, D. R., Ward, G. E., Regmi, P., & Karcher, D. M. (2018). Impact of egg handling and conditions during extended storage on egg quality. Poultry science, 97(2), 716-723. doi:10.3382/ps/pex351. [in English].
Ogori, A. F., & Ogori, J. J. (2014). Review on mechanism of food poisoning by microorganisms. International Journal of Advanced Research in Biological Sciences, 1(5), 19-32. [in English].
Rohweder, D., Valenta, H., Sondermann, S., Schollenberger, M., Drochner, W., Pahlow, G., Doll, S., & Danicke, S. (2011). Effect of different storage conditions on the mycotoxin contamination of Fusarium culmorum-infected and non-infected wheat straw. Mycotoxin research, 27(2), 145-153. doi:10.1007/s12550-011-0087-6 [in English].
Silversides, F. G., & Scott, A. T. (2001). Effect of storage and layer age on quality of eggs from two lines of hens. Poultry Science, 80(8), 1240-1245. [in English].
Singh, R., Cheng, K. M., & Silversides, F. G. (2009). Production performance and egg quality of four strains of laying hens kept in conventional cages and floor pens. Poultry science, 88(2), 256-264.
Tomczyk, Ł., Stępień, Ł., Urbaniak, M., Szablewski, T., Cegielska-Radziejewska, R., & Stuper-Szablewska, K. (2018). Characterisation of the Mycobiota on the Shell Surface of Table Eggs Acquired from Different Egg-Laying Hen Breeding Systems. Toxins, 10(7), 293. doi:10.3390/toxins10070293.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).