Вплив кормових добавок лікопіну та астаксантину на мікробне обсіменіння харчових курячих яєць за зберігання

Автор(и)

  • V. Honchar Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • O. Iakubchak Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/poultry2022.05-06.022

Ключові слова:

мікробіологічні показники, астаксантин, лікопін, зберігання, курячі яйця, температура, вологість

Анотація

Свіжість харчових курячих яєць є найважливішою їх характеристикою, пов’язаною як із якістю, так і безпечністю. Якість яєць визначається, зокрема, і привабливим зовнішнім виглядом жовтків та вмістом у них біологічно активних речовин. До таких сполук відносять каротиноїди – лікопін та астаксантин, які здатні відкладатися у жовтках і забезпечувати їх пігментацію. У процесі зберігання харчових яєць відбуваються різноманітні складні фізичні, хімічні та фізіологічні зміни у продукті та обсіменіння й розмноження мікроорганізмів, що впливає як на безпечність, так і якість, а також призводить до псування. Метою даного дослідження було визначити вплив добавок олійних екстрактів лікопіну (20, 40 та 60 мг/кг корму) та астаксантину (10, 20 та 30 мг/кг корму) до раціону курей-несучок на обсіменіння мезофільними аеробними та факультативно анаеробними мікроорганізмами шкаралупи і жовтків яєць за зберігання в умовах 4±0,5 °C і відносній вологості 80-85% та 12±0,5 °C і відносній вологості 70-75% упродовж 30 діб. У досліді використано 45 курей кросу "Хай-Лайн W-36" у віці 24 тижні. Встановлено, що температурні режими зберігання (4±0,5 °C та 12±0,5 °C) по-різному впливають на кількість мезофільних аеробних і факультативно анаеробних мікроорганізмів харчових яєць, отриманих від курей, яким згодовували добавки лікопіну та астаксантину в різних дозах. Так, добавки лікопіну від 20 до 60 мг/кг чи астаксантину від 10 до 30 мг/кг корму в раціоні курей-несучок не впливали на кількість мезофільних аеробних і факультативно анаеробних мікроорганізмів на шкаралупі і жовтках свіжознесених яєць. Проте яйця, які зберігалися за температури 12±0,5 °C і відносній вологості 70-75% упродовж 30 діб мали вище мікробне обсіменіння як шкаралупи, так і жовтка, ніж яйця, які зберігалися за 4±0,5 °C і відносній вологості 70-75%.

Посилання

Al-Hajo, N. N., Zangana, B. S., Al-Janabi, L. A., & Al-Khalani, F. M. H. (2012). Effect of coating materials (gelatin) and storage time on internal quality of chicken and quail eggs under refrigerated storage. Egyptian Poultry Science Journal, 32(1), 107-115. [in English].

Campo, J. L., Garcia Gil, M., Munoz, I., & Alonso, M. (2000). Effects of breed, hen age, and egg storage on the indirect prediction of the albumen quality. Archiv fur Geflugelkunde, 64(3), 109-114. [in English].

Corry, J. E. L. (2007). Microbiological Analysis of Eggs and Egg Products. Microbiological analysis of red meat, poultry and eggs, 183-201. [in English].

Commission Regulation (EC) No 589/2008. (2008). Commission Regulation (EC) No 589/2008 of 23 June 2008 laying down detailed rules for implementing Council Regulation (EC) No 1234/2007 as regards marketing standards for eggs. [in English].

Desjardins, A. E. (2006). Fusarium Mycotoxins: Chemistry, Genetics and Biology. St Paul, USA, 260. [in English].

Desjardins, A. E., & Proctor, R. H. (2007). Molecular biology of Fusarium mycotoxins. International journal of food microbiology. 119(1-2), 47-50. doi:10.1016/j.ijfoodmicro.2007.07.024. [in English].

DSTU 8104:2015. (2015). Yaitsia kharchovi, produkty yaiechni. Metody vyznachennia mikrobiolohichnykh pokaznykiv. [Edible eggs, egg products. Methods of determining microbiological indicators]. Chynnyi vid 22 chervnia 2015 [Effective from June 22, 2015], No 61 z 01-01-2017. [in Ukrainian].

Eke, M. O., Olaitan, N. I., & Ochefu, J. H. (2013). Effect of storage conditions on the quality attributes of shell (table) eggs. Nigerian Food Journal, 31(2), 18-24. [in English].

Gantois, I., Ducatelle, R., Pasmans, F., Haesebrouck, F., Gast, R., Humphrey, T. J., & Van Immerseel, F. (2009). Mechanisms of egg contamination by Salmonella Enteritidis. FEMS microbiology reviews, 33(4), 718-738. [in English].

Gondek, M., Szkucik, K., & Bełkot, Z. (2013). Presence of pathogenic microorganisms on the surface of eggs from different hen-housing systems. Medycyna Weterynaryjna, 69(6), 374-377. [in English].

Halaj, M., Halaj, P., Golian, J., Valašek, F., Moravčik, F., & Melen, M. (2000). The influence of storage time and temperature on weight loss in eggs and yolk pigmentation. Acta Fytotechnica et Zootechnica, 3(2), 52-54. [in English].

Jones, D. R., Ward, G. E., Regmi, P., & Karcher, D. M. (2018). Impact of egg handling and conditions during extended storage on egg quality. Poultry science, 97(2), 716-723. doi:10.3382/ps/pex351. [in English].

Ogori, A. F., & Ogori, J. J. (2014). Review on mechanism of food poisoning by microorganisms. International Journal of Advanced Research in Biological Sciences, 1(5), 19-32. [in English].

Rohweder, D., Valenta, H., Sondermann, S., Schollenberger, M., Drochner, W., Pahlow, G., Doll, S., & Danicke, S. (2011). Effect of different storage conditions on the mycotoxin contamination of Fusarium culmorum-infected and non-infected wheat straw. Mycotoxin research, 27(2), 145-153. doi:10.1007/s12550-011-0087-6 [in English].

Silversides, F. G., & Scott, A. T. (2001). Effect of storage and layer age on quality of eggs from two lines of hens. Poultry Science, 80(8), 1240-1245. [in English].

Singh, R., Cheng, K. M., & Silversides, F. G. (2009). Production performance and egg quality of four strains of laying hens kept in conventional cages and floor pens. Poultry science, 88(2), 256-264.

Tomczyk, Ł., Stępień, Ł., Urbaniak, M., Szablewski, T., Cegielska-Radziejewska, R., & Stuper-Szablewska, K. (2018). Characterisation of the Mycobiota on the Shell Surface of Table Eggs Acquired from Different Egg-Laying Hen Breeding Systems. Toxins, 10(7), 293. doi:10.3390/toxins10070293.

Завантаження

Опубліковано

2022-12-05

Номер

Розділ

Гігієна і санітарія