Картографічне моделювання природно-господарських систем передкарпатського сірконосного басейну - Ковальчук, І. П.; Іванов, Є. А.; Клюйник, В. В. (Land Management, Cadastre and Land Monitoring, 2017)
Висвітлено досвід вивчення геоекологічного стану природно‐господарських систем сірчаних родовищ Передкарпаття. У 1997‐2015 рр. проведено геоекологічні дослідження в межах гірничопромислових (сьогодні постмайнінгових) геосистем трьох ключових ділянок: «Яворівська водойма», «Подорожненська водойма» і «Водойми Опілля». Узагальнено фактичний матеріал щодо теорії, методики і практики картографування і моделювання гірничопромислових територій. На прикладі ключової ділянки «Яворівська водойма», утвореної на місці найбільшого у світі сірчаного кар’єру із площею 9,5 км2 і глибиною понад 70 м, розглянуто підходи щодо ландшафтного картування антропогенних, антропогенно‐трансформованих і природних геосистем. Проаналізовано умови розвитку небезпечних екзогенних процесів: абразії, площинної і лінійної еро‐ зії, зсувів, карсту, підтоплення тощо. Оцінено сучасний рівень антропогенної трансформації ґрунтового і рослинного покривів