Assessment of damages caused by natural areas, located on the territory illegally annexed crimea and temporarily occupied parts of Donetsk and Lugansk regions - Tretiak, A.; Tretiak, V.; Kapinos, N. (Land Management, Cadastre and Land Monitoring, 2017)
Process otsіnyuvannya zbitkіv zavdanih natural zapovіdnomu fund on the lands aneksovanogo AR Krim that timchasovo okupovanih Chastain Donetskoї that Luganskoї areas for Ukraine Je vazhlivim that are relevant in the minds became rozvitku in tsіlomu Kraina. Same fact zaluchennya svіtovoї spіlnoti for virіshennya ekologіchnih problems Je Wkra vazhlivim. Voєnnі dії on ShodіUkrainezavdali Skoda usіm without vinyatku areas. On sogodnі koshtіv brakuє not tіlki on vіdnovlennya i reabіlіtatsіyu ob'єktіv dovkіllya abo s pov'yazanoї them іnfrastrukturi, ale th in the otsіnyuvannya Skoda, zavdanoї dovkіllyu vnaslіdok voєnnoї agresії. Same fact peredusіm neobhіdno spend otsіnyuvannya Skoda, zavdanoї dovkіllyu vnaslіdok voєnnih Act reasonably skhodі onUkraine.In doslіdzhennі visvіtleno problem i zdіysneno otsіnku vartostі zbitku, applying zemlekoristuvannyu natural zapovіdnogo fund roztashovanogo on teritorіyah illegally aneksovanoyu AR Krim i timchasovo okupovanih Chastain Donetskoї that Luganskoї areas. Obґruntovano neobhіdnіst rozrobki vіdpovіdnoї techniques. Obґruntovano scho vartіst land that іnshih natural resursіv teritorіy that ob'єktіv natural zapovіdnogo fund obumovlena tsіnnіstyu for ukrajins'koho suspіlstva, Virage pokaznikom zagalnoї ekonomіchnoї tsіnnostі. These pokaznikami for teritorіy i ob'єktіv natural zapovіdnogo fund Je: vartіst vikoristannya, vartіst nevikoristannya, vartіst vіdkladenoї alternatives vartіst іsnuvannya i uspadkuvannya.Vartіst land teritorіy that ob'єktіv natural zapovіdnogo fund obumovlena korisnіstyu for konkretnoї Helsinki Human virazhaєtsya i for Relief okremih pokaznikіv rinkovoї i nerinkovoї vartostі vіdpovіdnih land ugіd i teritorіy expanse of water, SSMSC not vklyuchenі in sushі. So rite for poperednіh rozrahunkіv zbitkіv, zavdanih zemlekoristuvannyu natural zapovіdnomu Fund yaky roztashovany on teritorіyah illegally aneksovanoї AR Krim that timchasovo okupovanih Chastain Donetskoї i Luganskoї areas Bulo vikoristano procedure normativnoї groshovoї otsіnki land nesіlskogospodarskogo priznachennya, yak showed scho zbitki poperedno for ground- that prirodokoristuvannya teritorіy i ob'єktіv natural zapovіdnogo fund skladayut in zagalnіy sumі - 10.3511 billion UAH.Keywords. Nature Reserve Fund, assessment of damages, economic evaluation, regulatory monetary valuation.