Організаційно-економічний механізм стимулювання сталого використання земель сільськогосподарського призначення - Atamaniuk, O.; Hreshchuk, H. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2018)
Загальновідомо, що застосування стимулів повинно вести до покращення існуючого економічного, екологічного і соціального стану, до підвищення рівня економічних показників в інтересах того, хто здійснює стимулювання, і того, хто є об’єктом стимулювання. Нинішні соціально-економічні умови диктують необхідність пошуку ефективних форм управління земельними відносинами та раціонального землекористування, виправлення допущених помилок та розв’язання існуючих проблем. Це можливо лише після того коли усі сільськогосподарські зеслекористуваняя будуть повністю забезпечені необхідними землевпорядними роботами. Вирішувати ці питання можна з допомогою реалізації планових документів розвитку територій (загальнодержавних, регіональних, місцевих тощо). В них закладається алгоритм дій щодо вирішення відповідного питання, але найбільшою перевагою запропонованої програми розвитку є можливість розвинути процес землевпорядкування на землях сільськогосподарського призначення. Чітке фінансування програм розвитку, дозволяє забезпечити реалізацію намічених планів щодо впровадження землевпорядних робіт, які є необхідними на сільськогосподарських землях. Але в умовах обмежених економічних можливостей України, фінансування землевпорядних заходів, які передбачені програмою повинно відбуватись лише частково в залежності від можливостей та рівня екологічних проблем землекористування. Ключові слова:землі сільськогосподарського призначення, стале використання, стимулювання, землевпорядний механізм, програма розвитку, землевпорядкування.