Питання актуалізації показників економічної оцінки земель - Kovalyshyn, O.; Malakhova, S.; Ryzhok, Z. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2018)
Обґрунтовано необхідність актуалізації в сучасних економічних умовах господарювання даних економічної оцінки землі, одержаних за методикою її проведення у 1988 році. Матеріалами дослідження виступають показники економічної оцінки земель, які пропонуємо уточнити на основі фактичних статистичних даних, дослідити зв’язок між одержаними показниками й балами економічної оцінки земель та запропонувати нові бали за допомогою регресійного аналізу в системі Statistica. Уточнюємо за допомогою аналізу залишків побудованої економіко-математичної моделі кореляційно-регресійного аналізу показники з економічної оцінки земель, які відображають реальні результати виробництва зернових та зернобобових культур сільськогосподарськими підприємствами у регіоні. Отримані бали варто використовувати для вирішення завдань з планування вирощування сільськогосподарських культур та організації ефективного використання земельних ресурсів. Ключові слова: економічна оцінка земель, диференціальний дохід, собівартість, ціна реалізації, рівень рентабельності, кореляційно-регресійний аналіз, аналіз залишків.