Удосконалення механізму визначення вартості землекористування зелених зон за допомогою методів дистанційного зондування землі - Derkulskyi, R.; Lets, O. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2018)
Запропоновано підходи до визначення вартості землекористування зелених зон у населених пунктах на основі обсягів секвестрованого (поглинутого) ними вуглецю, вуглекислого газу. Визначення вартості запропоновано на основі значень показників середнього щорічного поглинання вуглецю лісовими екосистемами України для одиниці площі, вартості тонни вуглецю та вуглекислого газу зокрема, а також площі вкритої деревним класом покриття на фрагменті супутникових знімків, в межах парку «Кіото» в місті Києві. Площа вкрита деревним класом покриття визначена за допомогою двох методів: контрольованої класифікації супутникових знімків за методом максимальної подібності з використанням ArcGIS та за допомогою додатку i-Tree Canopy, розробленого Службою лісу США (USDA Forest Service). Ключові слова: поглинання вуглецю, чистий вуглецевий баланс, облікова ставка, системи торгівлі викидами, зелена зона, щільність фітомаси, вартість секвестру вуглецю, відновна вартість зелених насаджень, балансова вартість зелених насаджень, дистанційне зондування Землі, контрольована класифікація.