Використання економіко-математичних моделей для оптимізації орних земель із проявом деградаційних процесів - Butenko, E.; Kharytonenko, R. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2018)
Система господарювання у ринкових умовах залежить від ефективного використання ресурсів. Надмірне використання орних земель призводить до економічних та екологічних втрат. У складі сільськогосподарських угідь в Україні знаходиться значна кількість орних земель із проявом деградаційних процесів. Пошук оптимального рішення можливий за допомогою математичних методів та моделей у землеустрої. Математична модель є одним із важливих методів наукового пізнання і тому використовуються у всіх галузях науки. Оскільки при землеустрої організація територій розглядається як взаємозв’язок з організацією виробництва такі землевпорядні проектні задачі завжди мають експериментальний характер і потребують постійного дослідження. Об’єктом оптимізації орних земель, які мають у своєму складі деградовані та виснажені землі є Лісостепова Правобережна провінція Київської області. Щоб досліджуваний економічний процес відповідав сучасним реаліям в розрахунку використовуємо статистичні дані. Основною ціллю розрахунку є встановлення параметрів оптимальної розораності для об’єкту дослідження. За прогнозним розрахунком для Лісостепової Правобережної провінції Київської області економічний ефект буде виражений у збільшенні врожаю. Збільшення врожаю покриє нестачу виходу продукції на площі, яка не буде засіяна, а виведена із обробітку для зупинки та мінімізації. Ключові слова: економіко-математична модель, оптимізація, деградаційні процеси.