Попит і пропозиція на ринку соняшнику в Україні - Sharkovska, S. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2018)
Анотація. Україна є одним із найбільших світових виробників та експортерів насіння соняшнику і продуктів його переробки. Нинішній урожай цієї олійної культури не поступатиметься минулорічному, а тому Україна може зміцнити свої позиції на світовому ринку. Разом з цим зростатиме залежність вітчизняних виробників та переробників від кон’юнктури світового ринку. Соняшник вважається однією з небагатьох сільськогосподарських культур, яка користується високим попитом як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку, дає змогу аграрним підприємствам отримувати високі прибутки. Насіння соняшнику використовується як цінний продукт харчування і широко застосовується різноманітними галузями переробної промисловості. Насіння соняшнику має сталий попит у різні періоди року, що свідчить про його високу ліквідність та експортну привабливість. Для забезпечення зростання виробництва соняшнику велике значення має концентрація посівів в регіонах із найбільш сприятливими умовами, тому виробництво соняшнику за останні декілька років є одним із найбільш високорентабельних виробництв у сільському господарстві. Соняшник став традиційною культурою для сучасного аграрного бізнесу в Україні. Цьому сприяв стабільний попит зовнішніх ринків на соняшникову олію. Як наслідок, привабливі закупівельні ціни внутрішнього ринку на насіння соняшнику сприяли розширенню посівних площ та запровадженню сучасних технологій його вирощування. Ключові слова. Ринок, виробництво, попит, пропозиція, ціна, рентабельність, олійні культури.