Ефективність використання земельних ресурсів господарствами Житомирської області - Karas, I.; Kotkova, T. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2019)
Україна відноситься до сільськогосподарських держав та має досить високу розорюваність угідь. Така ж тенденція характерна і для Житомирської області, на території якої виділяють понад 350 тис. га високо родючих грунтів. Проте висока розорюваність угідь та наявність сприятливої сировинної бази не завжди свідчить про високий економічний розвиток сільського господарства на території адміністративно-територіального утворення. Завданням наших досліджень постав аналіз розвитку рослинництва та тваринництва, їх частка у структурі сільськогосподарської продукції, а також рівень забезпечення нею населення Житомирської області. Встановлення ефективності використання земельних ресурсів досліджуваного регіону здійснювали методом статистичного аналізу. Рослинництво Житомирської області представлене переважно наступними сільськогосподарськими культурами: зернові та зернобобові, картопля, овочеві культури, цукровий буряк, плодово-ягідні культури. Галузь тваринництва має молочно-м’ясний напрямок. Серед сільськогосподарської продукції області у галузі рослинництва найбільша частка належить картоплі та іншим овочевим культурам (24,2%), а у галузі тваринництва – виробництву молока (14,7%). Індекси продукції рослинництва і тваринництва у господарствах населення є дещо вищими (116,9 та 101,0%), ніж у сільськогосподарських підприємств (100,6% та 97,1%). Використання земельних ресурсів господарствами Житомирської області є досить ефективним. Про це свідчить індекс сільськогосподарської продукції регіону, який становить 105,2% у порівнянні з попереднім роком та середнім показником по Україні за 2017 рік ( 97,3%). Ключові слова: земельні ресурси, ефективність, індекс сільськогосподарської продукції, господарство, рейтинг, продукція рослинництва, продукція тваринництва.