Земельні ресурси Звенигородського району Черкаської області: сучасний стан та оптимізація їхнього використання - Bavrovska, N.; Shlikhta, T. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2019)
У статті представлено порівняльний аналіз оптимальних екологічних параметрів і сучасної структури земель території Звенигородського району Черкаської області. Метою даної роботи є дослідження та оцінка сучасного використання стану земельних ресурсів Звенигородського району Черкаської області та виявлення проблем і обґрунтування шляхів вирішення. Матеріалами дослідження є дані державного земельного кадастру, побудовані на методичних прийомах наукової абстракції, синтезу та аналізу окремих елементів. Аналіз сучасного стану використання земель в районі свідчить про високий рівень технологічного навантаження на земельні ресурси, який зумовлює низьку екологічну стабільність землекористування в цілому. В результаті проведених досліджень обґрунтовано основні напрями оптимізації територіальної структури землекористування Звенигородського району: скорочення площ орних низькопродуктивних угідь за рахунок виведення їх з ріллі і переведення в сінокісно-пасовищні угіддя; збільшення площі захисних лісосмуг на розораних територіях до 5–7%.