До питання розвитку органічного виробництва в Україні - Kustovska, O.; Smoliye, Y. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2019)
У статті проаналізовано розвиток органічного виробництва в Україні. Встановлено, що органічне виробництво у нашій країні останнім часом значно розширюється через потребу забезпечення натуральними продуктами харчування населення, а також відтворення природної родючості ґрунтів і біорізноманіття навколишнього природного середовища з реалізацією дбайливого ставлення до природи, виробника та споживача. Проаналізовано, за результатами опитування населення м. Києва, ставлення людей до органічної продукції і товарів, їх вплив на здоров’я людини та на стан навколишнього природного середовища, а також формування вартості такої продукції. Обґрунтовано чинники, що впливають на формування вартості та на розвиток ринку органічних продуктів в Україні, зокрема, головними з них є значні затрати при виробництві та переробці, а також проходження відповідної сертифікації. Прийняття Закону України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» є важливим для гармонізації національного законодавства з європейським регулюванням у сфері органічного виробництва та обігу продукції. Ним встановлено загальні засади правового регулювання у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, який має надати додатковий поштовх сталому розвитку органічного виробництва в Україні. Доведено також, що попит на органічні продукти зростає з підвищенням рівня економічного розвитку країни, добробуту, освіти та загальної поінформованості населення. Ключові слова: розвиток органічного виробництва, споживачі органічної продукції, площі органічних земель, органіка, маркування та обіг органічної продукції.