Сучасний землеустрій – основоположний інструмент в забезпеченні раціонального використання та охорони земельних ресурсів - Dobriak, D.; Zholobova, S. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2019)
Обґрунтовано динаміку формування сучасного землеустрою в процесі проведення земельної реформи та здійснення земельної реформи трансформаційних процесів щодо реструктуризації земельного фонду України і створення на цій основі нового ладу земельних відносин,який забезпечував би їх розвиток на ринкових засадах. В результаті виконання різних видів робіт із землеустрою що до контурно-меліоративної організації території сільськогосподарських підприємств,реформування форм власності на землю і запровадження нових форм власності,крім державної,приватної, комунальної і створення на цій основі нових землекористувань ринкового типу була реально обумовлена необхідність внести суттєві корективи в сутність сучасного землеустрою, а саме відійти від галузевого і запропонувати територіальний принцип поділу землеустрою на загальнодержавний, регіональний та місцевий рівні з віднесенням до кожного із рівнів відповідної документації із землеустрою. Вказаний поділ землеустрою юридично був оформлений в законі України «Про землеустрій». Виконання різних видів робіт із роздержавлення земель,трансформація існуючих структур землекористування, створення фермерських господарств, поділ земель на земельні частки(пай),запровадження з оформленням орендних відносин та інших видів організаційно-правового та нормативно-технічного характеру здійснювалось на основі схем і проектів землеустрою та інших видів документації обумовило на цій основі формувати державну земельну політику. Таким чином сучасний землеустрій ставав одним із основоположним механізмом проведення державної регулятивної політики щодо використання й охорони земель в першу чергу земель сільськогосподарського призначення. Розглянуто роль сучасного Землеустрою в забезпеченні екологічно безпечного та економічно ефективного використання земель, в тому числі в умовах розвитку деградаційних процесів і відповідною мірою регулює суспільні відносини щодо володіння, користування й розпорядження землею. На конкретному прикладі обґрунтовано його економічна, екологічна й суспільна ефективність. Ключові слова: Землеустрій, земельні ресурси, економічна, екологічна, суспільна ефективність, деградаційні процеси, реформування, землекористування, загальнодержавний, регіональний рівень.