Проблеми формування та встановлення меж об’єднаних територіальних громад: землевпорядно-правовий аспект - Dorosh, Y.; Kupriyanchyk, I.; Dorosh, A. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2019)
У результаті проведених досліджень з’ясовано, що відсутність сформованих і встановлених меж у новоутворених територіальних громадах значно впливає на здійснення землеустрою в межах їх території, достовірність обліку земель та статистичної звітності, на надходження коштів у місцеві бюджети, ефективність та раціональність використання природних ресурсів, що ускладнює діяльність органів місцевого самоврядування. З’ясовано, що перенесення проектів формування та встановлення меж сільських та селищних рад у натуру не виконувалося, тобто формування їх меж відбувалося камеральними методами і, як наслідок, отримали неточні площі та межі. Зазначені заходи можливо запровадити за умови внесення запропонованих змін до Земельного кодексу України та Закону України «Про землеустрій». Наведено очікувані результати в разі запровадження зазначених заходів. Ключові слова: об’єднана територіальна громада, формування меж, встановлення меж, органи місцевого самоврядування.