Дослідження особливостей трансформації грунтового покриву Присивашшя під впливом природних та антропогенних факторів (на прикладі Новотроїцького району та Азово-Сиваського національного природного парку) - Polova, I.; Fokina, S. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2019)
У статті розглядаються особливості трансформації грунтового покриву Присивашшя на прикладі порівняльного аналізу трансформації грунтів Новотроїцького району та Азово-Сиваського національного природного парку під впливом природних та антропогенних факторів. Грунти Північного Присивашшя, а саме Новотроїцького району зазнають значних перетворень спричинених антропогенною діяльністю, швидко втрачають свої позитивні властивості при нераціональному сільськогосподарському використанні. Довготривале використання ґрунтів у ріллі і, особливо, їх меліорація (меліоративна плантажна оранка, зрошення водами різної якості) обумовлюють існування ґрунтових процесів, які відрізняються від існуючих у природних умовах і є на сьогодні недостатньо вивченими. В сучасних умовах землекористування необхідна точна інформація про якісний стан солонцевих ґрунтів для проведення моніторингу та раціонального сільськогосподарського використання, у зв’язку з чим досліджувані питання набувають особливої наукової і практичної значимості. На основі порівняльного аналізу з’ясовано відмінності між ґрунтами сільськогосподарського використання та ґрунтами які знаходяться у природному стані, в межах природоохоронних територій. Доведено, що грунти заповідної території у порівнянні з грунтовим покривом Новотроїцького району, не зазнають значного антропогенного впливу. Територія Новотроїцького району характеризується значними масштабами розорення сільськогосподарських угідь. Ключові слова: Азово-Сиваський національний природний парк ,грунтовий покрив, агроперетворені грунти, меліорація, природні та антропогенні фактори.