Економічні переваги використання наукового доробку сервісу "Національні природні парки України" на етапах формування об’єктів природно-заповідного фонду - Bugaenko, I. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2019)
Досліджено етапи формування Національних природних парків (НПП). Перелічено етапи формування НПП, які здійснюються у відповідності до: екологічного та земельного законодавств. Висвітлено терміни виконання та ціну кожного з етапів. Довгий процес формування НПП, велика вартість розробки технічної документації, бюрократичні перепони на етапах затвердження проектної документації – доводять неефективність існуючої системи формування НПП. Як доказ неефективності сучасної системи формування НПП показано – за роки незалежності України лише 5,72% територій НПП сформовано. Бюрократичні перепони на етапах формування НПП призводять до марнотратства коштів з Державного бюджету України, а радянські методи їх формування призводять до втрати цінних природних територій. Як наслідок в межах НПП не здійснюється природоохоронна діяльність, знижується рівень екологічної складової Держави та знижується рівень життєдіяльності населення. Запропоновано дієвий сучасний електронний ГІС метод формування НПП. Доведено його ефективність: проектно-картографічна документація розробляється у 100% відповідності Указу Президента, етапи формування здійснюються фактично безоплатно та в порівнянні з існуючим методом швидше на 87,5%. Здійснено порівняння часових та економічних показників, методів формування НПП. Обґрунтовано переваги сучасного електронного ГІС методу. Ключові слова: сервіс НПП України, етапи формування НПП, Мінприроди, Державний земельний кадастр (ДЗК), проект створення, проект організації, проект землеустрою, проект виносу, економічні показники, часові показники.