Обмін земель у складі заходів щодо впорядкування існуючих сільськогосподарських землеволодінь і землекористувань в Україні - Malashevska О. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2019)
У статті розглядається питання підвищення ефективності проведення впорядкування існуючих сільськогосподарських земель в умовах реформування земельних відносин. Актуальність дослідження обумовлена необхідністю оптимізації фрагментованих земель в Україні як складової досягнення сталого землекористування. Метою дослідження є обґрунтування обміну земель при впорядкуванні існуючих сільськогосподарських землеволодінь і землекористувань в сучасних соціально-економічних умовах. Наведено ключові аспекти обміну земель з метою оптимізації землекористування у межах масивів земель сільськогосподарського призначення відповідно до останніх змін законодавства. Виокремлені передумови формування недоліків існуючих сільськогосподарських землеволодінь і землекористувань. Проаналізовано сільськогосподарські підприємства України та Київської області за площею землекористувань. Запропоновано проведення обміну земель за сукупністю якісних, просторових та технологічних характеристик. Обмін реалізовано на прикладі сільськогосподарського підприємства Київської області. У результаті досягнуто покращення просторових характеристик землекористування підприємства як чинника зростання ефективності сільськогосподарської діяльності. Результати дослідження можуть бути використані при заходах щодо впорядкування існуючих землеволодінь і землекористувань відповідно до законодавства, у розрізі формування стратегії консолідації земель в Україні, при індивідуальних ініціативах землевласників і землекористувачів, у наступних наукових дослідженнях. Ключові слова: обмін земель, суборенда земель, сільськогосподарські землі, ефективність сільськогосподарської діяльності, земельна реформа.