Аналіз передумов стандартизації документації із землеустрою - Avramchuk, B.; Kharytonenko, R.; Patiyuk, O.; Lashkevych, O. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2019)
Авторами було розроблено дванадцять проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність фізичним особам та подано на погодження до територіального органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин. Особливість дослідження полягає в тому, що розроблені проекти є ідентичними з точки зору місця розташування земельних ділянок (суміжні землекористувачі), цільового призначення, ґрунтового покриву, складу угідь та обмежень і обтяжень у їх використання. Проте відповіді територіального органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин на розгляд кожного з цих проектів є різними, незважаючи на те, що вищезгадані проекти землеустрою розроблялися за однаковими методиками, програмним забезпеченням та одними виконавцями. Відсутність єдиної системи стандартів щодо розробки землевпорядної документації та її складових частин, а також критеріїв розгляду та оцінки відповідності такої документації територіальними органами центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, є ключової перепоною для прозорого землевпорядного процесу. Це, у свою чергу, породжує необхідність аналізу передумов щодо стандартизації документації із землеустрою та її складових частин. Ключові слова: документація із землеустрою, землевпорядкування, проект землеустрою, стандартизація