Науково-правовий висновок – інструмент розв’язання проблемних питань в правовій площині землевпорядної сфери - Dorosh, Y; Ibatullin, S; Avramchuk, B; Kharytonenko, R; Patiyuk, O (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2019)
Обґрунтовано потребу залучення науково-практичних висновків для вирішення спірних питань в землевпорядній галузі. Розглянуто практичний досвід застосування науково-практичного висновку та проведення наукового дослідження при вирішенні проблем, пов’язаних із виправленням технічних помилок в державному земельному кадастрі. Проведено аналіз та обґрунтовано технічну помилку в даних Державного земельного кадастру щодо зміни цільового призначення земельної ділянки для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку із внесених помилково цільових призначень для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Наведено перелік документів, які необхідно подати разом із заявою до кадастрового реєстратора щодо внесення змін на підставі технічної помилки інформації про земельну ділянку, зареєстрованої в Державному земельному кадастрі. Наголошено про необхідність започаткування практики створення науково-правових висновків для розв’язання спірних та складних питань в землевпорядкуванні із залученням провідних науковців галузі та профільних науково-дослідних установ. Ключові слова: науково-правовий висновок, державний земельний кадастр, цільове призначення, публічна кадастрова карта, виправлення помилок під час ведення ДЗК