Концептуальні підходи до формування автоматизованої системи управління земельно-майновим комплексом Національної академії аграрних наук України - Novakovsky, L.; Dorosh, Y.; Tarnopolskyi, A.; Ibatullin, S. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2019)
Обґрунтовано важливість створення та удосконалення автоматизованої системи управління земельно-майновим комплексом Національної академії аграрних наук України. Наголошено на необхідності врахування принципів і стандартів національної інфраструктури геопросторових даних. Наведено такі основні складові автоматизованої системи управління земельними ресурсами та нерухомістю НААН: об’єктний склад даних, ролі та рівні доступу до системи, захист інформації, бізнес-процеси та функціональність, просторова та організаційна структура, якість даних, ретроспектива, аналіз даних та звітність, планування тощо. Запропоновано виділити декілька предметних блоків бізнес-процесів, на які спрямоване управління об’єктами земельно-майнового комплексу НААН: визначення правового статусу та забезпечення контролю за дотриманням правового режиму використання земельних ресурсів та нерухомого майна; науково-дослідні роботи та експериментальні розробки; виробничо-господарські, обслуговуючі та допоміжні процеси; моніторинг, аналіз та звітність; взаємодія з іншими сервісами та інтероперабельність даних, верифікація та валідація даних. Cеред основних завдань системи: геоінформаційна база даних речових прав на нерухоме майно та їх обмежень, інвентаризація та моніторинг земельних ресурсів, упорядкування сільськогосподарських угідь, облік особливо цінних земель, зонування та районування тощо. При розгляді підходів до формування зазначеної автоматизованої системи враховано особливості науково-дослідного та навчального призначення земельно-майнового комплексу НААН і його важливість для національної безпеки країни.