Методологічні проблеми оцінки впливу на довкілля землекористування як планованої господарської діяльності - Tretyak А; Klimova І (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2019)
Проведення оцінки впливу на довкілля землекористування як планованої господарської діяльності, пов’язане із низкою питань, зокрема, теоретико-методологічного характеру. Одна з основних проблем вироблення такої теорії – побудова її основи, відправним початком для розробки якої є визначення методологічної процедури. Незважаючи на велику кількість праць, присвячених дослідженню різних аспектів оцінки впливу на довкілля, необхідно констатувати, що в екологічній літературі так і не сформовано усталеної, повноцінної дефініції цього поняття.Мета статті - огляд і впорядкування сформованих за визначеними критеріями у доктрині екологічного законодавства напрямів та підходів до означення поняття оцінки впливу на довкілля землекористування як планованої господарської діяльності, висвітлення їх різнорідного та спільного характеру для вироблення цілісного уявлення про способи розуміння зазначеного поняття та їх класифікацію, а також викладення власного бачення щодо оптимальної методологічної основи для визначення поняття оцінки впливу на довкілля землекористування.На прикладі зарубіжного досвіду встановлено, що у сучасний період широко визнаним є наступні процедури: попередня екологічна оцінка впливів – скринінг; визначення задач екологічної оцінки – скоупінг; генералізація, порівняння та вибір альтернатив. З позиції авторів пропонується доповнити оцінку впливу на довкілля також наступними етапами: оцінка параметрів навколишнього середовища; пом’якшення впливів; прийняття рішення. На підставі аналізу розглянутих методологій оцінки екологічної ситуації, нами пропонується методологія геоінформаційного земельно-еколого-техногеохімічного моделювання екологічних ситуацій, яка базується на застосуванні ГІС-технологій для графічного накладання оціночних карт. Дана методологія є оптимальною основою для визначення оцінки впливу на довкілля землекористування як планованої господарської діяльності, як на ранніх стадіях оцінки впливу на довкілля, так і при порівнянні альтернатив. Ключові слова: поняття оцінки впливу на довкілля землекористування як планованої господарської діяльності; процедури оцінки; планова господарська діяльність, «скринінг»; «скоупінг»; «генералізація»; «методологія геоінформаційного земельно-еколого-техногеохімічного моделювання»; ГІС-технології.