Фінансово-економічний механізм як універсальний інструментарій переведення землекористування на модель сталого розвитку - Dorosh, O.; Fomenko, V.; Kupriyanchik, I.; Svyrydova, L. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2019)
З’ясовано, що ведення державної політики в сфері земельних відносин із метою одержання економічної вигоди без урахування екологічних інтересів спричинила екологічну кризу в землекористуванні, про що демонструють результати ідентифікації у всесвітньому екологічному рейтингу України (102-е місце серед 132 країн). Із цих позицій в економічному еквіваленті втрачається 5 млрд доларів із-за недобору врожаю на забруднених і деградованих землях, а побічні збитки сягають мільярда гривень. Доведено, що наявні диспропорції можна врегулювати завдяки застосуванню універсального інструментарію для реалізації фінансово-економічного механізму впливу на господарюючі суб’єкти з метою досягнення екологічно безпечного землекористування, акцентуючи увагу на факторах, які формують можливості використання характерного виду інструментів, а саме: економічного стимулювання, економічного гарантування, ринкових, кредитно-іпотечних, фіскальних та інноваційних. Ключові слова: фінансово-економічний механізм, інструменти, стале землекористування