Передумови економічного розвитку територій з врахуванням екологічних факторів - Kupriyanchyk, I.; Kolisnyk, G. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2020)
Розглянуто проблему нераціонального використання економічного, земельного потенціалу територій, неефективного використання природних ресурсів. Обґрунтовано необхідність комплексного розвитку територій, цілісного взаємозв’язку регіональної економіки та екології, раціонального природокористування особливо в сучасних умовах. Означено, що політика раціонального використання природних ресурсів залежить від рівня соціально-економічного розвитку країни й зміна показників еколого-економічної системи повинна забезпечувати збереження природного середовища для сучасного і майбутнього поколінь. Доведено, що для ефективного функціонування еколого-економічної системи необхідно враховувати вплив трьох основних складових: суспільства, життєдіяльності, навколишнього природного середовища. Наголошено, що проблема підвищення ефективності еколого-економічної системи пов’язано з аналізом впливу економіки на навколишнє природне середовище та з проблемами вибору оптимальної стратегії і тактики в управлінні економікою регіону. З цією метою складена блок-схема, яка відображає необхідні заходи з раціонального використання природних ресурсів та охорони навколишнього середовища на регіональному рівні та їх зміст. Визначено напрями регіональної еколого-економічної політики, як основи для сталого розвитку держави, підвищення екологічної безпеки та якості життя населення. Ключові слова: економічний розвиток, екологічні фактори, еколого-економічні системи, соціально-економічний розвиток.