Урбанізація в сучасних умовах: економічний аспект на прикладі міста Києва - Nazarenko, V. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2020)
Анотація: У сучасному світі процес прийняття рішень про розбудову міста в контексті його економічного розвитку реалізується урядами країн, місцевими органами влади, міжнародними організаціями чи приватними установами, а також посадовими особами, на основі великої кількості інформації, аналітичних даних та наукових припущень. На думку автора, основним викликом при плануванні та внесенні коректив до існуючих документів, наприклад, таких як план розвитку міста, є відсутність цілісної картини та загальних теоретичних моделей, які можна було б використати вищезазначеними інституціями та посадовими особами на практиці. Безперечно, у цій науковій праці ми робимо лише перший крок на шляху до побудови такої моделі. Саме тому, доцільно почати з аналізу існуючих даних і прийнятих моделей, щоб мати чітке уявлення про стан речей та розробити подальші кроки на шляху до створення загальної моделі урбанізації, з врахуванням екологічних, індустріальних та інших сучасних викликів, не повторюючи помилок існуючих моделей та систем, а сфокусуватися на практичному впровадженні такої моделі і напрямку дослідження в майбутньому. Відзначено проблему невідповідності існуючих норм і регламентів в Україні, тих що стосуються раціонального та ефективного землекористування і планування у довгостроковій перспективі. Автор обґрунтовує, чому саме економіка в контексті урбанізації потребує нового погляду. Наводить, як приклад, планування міста Києва, як таке що можна розвивати та розробити новий підхід, який дозволить вирішити існуючі проблеми урбанізації і позитивно вплинути на розвиток економіки міста та регіону. Урбанізація - це важливий фактор розвитку економіки міста та держави у цілому, котрий певною мірою не напряму диктує шлях розвитку мікро- та макроекономіки регіонів, що в умовах глобалізації може відігравати значну роль. Не можна виключати з поля зору і питання розвитку приміських зон, індустріалізацію, пост-індустріалізацію, екологічні проблеми та питання подальшого існування та розвитку сільськогосподарських регіонів, які межують з урбаністичним центрами (міськими агломераціями). Ключові слова: урбанізація, економіка, сучасні проблеми міст, управління земельними ресурсами, зонування, просторове планування, стратегічне планування.