Потенціал веб-картографування та його використання при картографуванні параметрів оцінки земель - Bogdanets, V. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2020)
Веб-картографування є потужним засобом візуалізації геопросторової інформації про ті властивості земельних ресурсів, які визначають параметри оцінювання їх вартості, а також вплив природних та антропогенних факторів на оцінку земель. Вирішення завдання картографічної візуалізації параметрів оцінки земель можливе за допомогою сервісів MapServer. Іншою проблемою при веб-картографуванні параметрів оцінки земель є питання якісних та кількісних характеристик самих даних, які будуть використовуватися для створення картографічних матеріалів. На поточний момент у світі існують добре розвинуті технології веб-картографування, які дозволяють візуалізувати показники та параметри оцінки земель та їх стану засобами картографічного відображення геоінформації із застосуванням найрізноманітніших прийомів їх виведення на екран користувача. Головними на даний момент є засоби відкритого типу Map Server та комерційна платформа ArcGIS Server. Пріоритетним напрямком розвитку веб-картографування залишаються розширення палітри зображувальних засобів та удосконалення способів відображення комплексної атрибутивної, у тому числі різночасової, інформації в поєднанні з картографічними зображеннями, із одночасним розвитком технологій “клієнт-сервер” для реалізації поставлених завдань з використанням стандартів OGC на базі служб web 3.0 та web 4.0. Ключові слова: веб-картографування, земельні ресурси, параметри оцінки земель, облік якості земель.