Теоретичні засади проведення агрохімічної паспортизації для екологобезпечного землекористування - Kuzmenko, I. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2020)
Землеробствоє перспективним напрямком для сільськогосподарського виробництва, за умови екологічно безпечного та раціонального землекористування. Мета сталого управління земельними ресурсами - оптимізувати діяльність працівників сільського господарства для покращення екологічної, економічної та соціальної динаміки розвитку аграрного сектору за рахунок збереження та підвищення якості ґрунтів та продуктів споживання. Розвиток екологічно безпечного землекористування за використання геоінформаційних технологій можливий за рахунок створеннялогічної бази, яка забезпечує інформацією не тільки про стан земельних ресурсів, а й про основні причини погіршення якості агрохімічних показників. Через характер та складність земельних питань,геоінформаційні системи у вигляді інформаційних баз даних допомагають вирішувати питання управління землею та агроекологічними зонами. У той же час, ця просторова стратифікація сприяє включенню фермерів та органів місцевого самоврядування у загальний процес вдосконалення землеробства та екологічного землеустрою. Геоінформаційні системи в проведенні агрохімічної паспортизації орієнтовані на превентивне обслуговування, а не на реабілітацію, та забезпечують впровадження методології та підхід до інтеграції соціально-економічної та біофізичної інформації, необхідної для покращення стратегій екологобезпечного землекористування. Новизна даного дослідження полягає у вдосконаленні процесів інформаційного забезпечення землевласників шляхом створення та наповнення бази реєстрації сільськогосподарських підприємств, що займаються вирощуванням органічної продукції рослинництва. Ключові слова: екологобезпечність, землевпорядкування, агроекологічні зони, геоінформаційні системи.