Пропозиції щодо структури, змісту та складу галузевого стандарту інвентаризації земель державних установ та підприємств НААН - Dorosh, Y.; Dorosh, O.; Kharytonenko, R.; Melnyk, D. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2020)
Проаналізовано нормативно-правові акти та наукові публікації стосовно проведення робіт із інвентаризації земель державних установ та підприємств Національної академії аграрних наук України (далі ― НААН) та встановлено, що в чинному законодавстві та щойно прийнятому «Порядку проведення інвентаризації земель» згідно Постанови Кабінету Міністрів України № 476 від 5 червня 2019 р. відсутні норми, які б враховували специфіку використання земель науковими організаціями та мають у своєму складі дослідні поля та цінні землі для ведення наукових досліджень, які необхідно враховувати при внесенні даних до Державного земельного кадастру, а також реєстрі речових прав на них. Акцентовано увагу на проблемі правової невизначеності меж земель державних установ та підприємств НААН. Розглянуто специфічні функціональні особливості використання сільськогосподарських земель державних установ та підприємств НААН. У цьому зв’язку запропоновано структуру, зміст та склад основних положень галузевого стандарту із інвентаризації земель державних установ та підприємств НААН, який стане регулівним інструментом для виготовлення технічної документації із землеустрою щодо здійснення такого виду робіт, а отримана інформація буде основою для розв’язання назрілих проблем стосовно сільськогосподарських земель, що перебувають у користуванні цих державних установ та підприємств НААН. Ключові слова: стандартизація, галузевий стандарт, інвентаризація земель, науково-дослідне землекористування