Проблеми здійснення землеустрою сільськогосподарських підприємств в процесі земельної реформи - Dorosh, Y.; Barvinskyi, A.; Kupriyanchik, I.; Kolisnyk, Hr.; Tretiachenko, D. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2020)
Проведено аналіз здійснення землеустрою аграрних підприємств в процесі земельної реформи. Виявлено ряд проблем, пов’язаних з недосконалістю інституційного середовища землевпорядкування й землекористування сучасних агроформувань, а саме: незавершеність економічних та правових відносин власності між власниками земельних часток та агроструктурами; зволікання з розробкою та прийняттям нормативно-правових актів, обумовлених вимогами подальшого реформування земельних відносин; катастрофічне скорочення обсягів робіт із землеустрою, спрямованих на забезпечення раціонального землекористування. Встановлено, що найважливішою серед цих проблем є відсутність науково обгрунтованої та законодавчо закріпленої Стратегії формування раціональної системи землеволодінь і землекористувань, спрямованої на створення сприятливого середовища для сталого розвитку сільських територій; ефективного функціонування сільськогосподарських підприємств; зростання ролі землеустрою в забезпеченні екологічно безпечного використання земельних ресурсів в аграрному виробництві. Розв’язання перелічених проблем передбачає вдосконалення нормативно-правової бази регулювання земельних відносин, зокрема, щодо законодавчого визначення адміністративного статусу об’єднаних територіальних громад; розмежування земель державної та комунальної власності; консолідації та недопущення подальшого подрібнення сільськогосподарських земель, що використовуються в товарному сільськогосподарському виробництві. Обгрунтовано необхідність розробки та затвердження Загальнодержавної програми використання та охорони земель, внесення відповідних змін до Земельного кодексу України та законів України «Про землеустрій» і «Про охорону земель». Ключові слова: сільськогосподарські підприємства, землеустрій, раціональне землекористування, ефективність, власність на землю.