Сучасна роль оцінки як фактору повноцінного функціонування ринку земель в Україні - Koshel, A. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2020)
Проведено аналіз сучасного стану ринку земель несільськогосподарського призначення та земель сільськогосподарського призначення, які не перебувають під дією мораторію. Досліджено законодавчо закріплене визначення грошової оцінки на рентній основі, яке є однією з основ для відкриття обігу земель товарного сільськогосподарського виробництва. Відзначено головні особливості оцінки земель за якими має відбуватися процес оцінювання земельних ділянок в умовах ринкових відносин. Наведено недоліки існуючої системи нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів України, яка формується не на ринковій оціночній базі. Запропонована методика групового оцінювання земель за спільними характеристиками земельних ділянок на ринковій основі, яка використовується в більшості країн світу і має назву масова оцінка. Показані переваги та недоліки методів масового оцінювання земель в умовах очікування відкриття повноцінного ринку земель. Визначено напрями удосконалення сучасної системи оцінки земель для цілей їх оподаткування та визначення реальної цінності. Показано надзвичайну важливість оцінки земель як основного регулюючого фактору повноцінного функціонування ринку земель. Ключові слова: ринок земель, оцінка, нормативна грошова оцінка, ринкова ціна, масова оцінка, оподаткування земель