Опитування жителів громад, як базис для формування стратегічної довгострокової мети для розвитку громади - Dorosh, A. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2020)
У даній статті проаналізовано стратегії, які розробляються для громад, виявлено, чи здатні вони призвести до економічного та соціального розвитку громади та зростання бюджетних надходжень у довгостроковій перспективі. Встановлено, що найважливішою цінністю, найпотужнішим ресурсом громади є її люди. У процесі дослідження акцентовано увагу напроведенні якісно-кількісного опитування жителів Коломацької ОТГ методом анонімного інтернет-анкетування за допомогою сервісу Google Docs. Як результат, встановлено високу обізнаність жителів громади в питаннях децентралізації влади, а також наявність позитивного впливу децентралізації на стан справ у громаді. Визначено, що 63% опитаних жителів громади позитивно оцінюють перспективу подальшого життя в громаді й не планують її покидати. У процесі дослідження виявлено, що близько половини опитаних готові спільно з односельцями працювати в утворених ними кооперативах чи виробничих об’єднаннях заради підвищення ефективності праці й зростання власного благополуччя та розвитку громади. Також встановлено, що абсолютна більшість виявила бажання навчатись новим навичкам і робити це самостійно. Результатом проведення даного дослідження є формування стратегічної мети розвитку громади на тривалий період. Ключові слова: регіональний розвиток, децентралізація, стратегія розвитку громади, опитування, анкетування, інтерне-анкетування, кооперація