Класифікація сучасних проблем землеустрою, що виникли у процесі земельної реформи - Ibatullin, S.; Avramchuk, B. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2020)
Дискусії щодо фундаментальних понять у сфері землеустрою велися і ведуться протягом усього часу здійснення земельної реформи. За таких умов, вітчизняні вчені покладали значні зусилля на вирішення проблем землеустрою та земельної реформи, починаючи, в першу чергу, із систематизації або класифікації проблем, що виникають у процесі земельної реформи або здійсненні землеустрою. Досліджено проблеми трактування поняття землеустрою в Україні, базуючись на законодавчому забезпеченні землеустрою, шляхів проведення і результатів земельної реформи та дослідженнях вітчизняних науковців. Здійснено аналіз проблем, які виникли як результат проведення та незавершеності земельної реформи та які виникають при здійсненні землеустрою на сучасному етапі та у попередні роки на основі хронологічного аналізу наукових досліджень. Запропоновано схему класифікації проблем розвитку землеустрою, яка включає проблеми здійснення землеустрою та проблеми земельної реформи. Здійснено аналіз відповідності проведення землеустрою на різних рівнях призначенню землеустрою, що закріплено нормативно-правовими актами, на сьогоднішній день. Результат проведеного дослідження та класифікації проблем розвитку землеустрою в подальшому знайде своє відображення в поглибленні досліджень щодо конкретних проблем здійснення землеустрою та застосуванні системного підходу до їх вирішення. Ключові слова: землеустрій, земельна реформа, земельний кадастр, призначення землеустрою, стале землекористування.