Аналіз повноти показників бонітування ґрунтів України на основі фондових матеріалів Інституту землеустрою УААН - Patiyuk, O. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2020)
Беручи до уваги те, що дані бонітування ґрунтів є основою проведення економічної оцінки сільськогосподарських угідь, а дані з економічної оцінки земель є основою при проведенні нормативної грошової оцінки земельних ділянок, тобто існує єдиний, безперервний методологічний процес оцінки земель, в якому недостовірність даних в першому етапі породжує помилки розрахунків в наступних етапах. Так як питання бонітування ґрунтів в умовах ринкових земельних відносин не втрачає актуальності, та беручи до уваги, що востаннє роботи з бонітування ґрунтів сільськогосподарських земель в Україні були проведені ще у 1993 році, а за останні чверть сторіччя, формально, вже мали б бути проведені, принаймні, три нових тури бонітування ґрунтів, так як це прописано в Законі України «Про оцінку земель»,але фактично ж, показники бонітування ґрунтів, з різних причин, не оновлювалися. Автором було проаналізовано базу даних бонітування ґрунтів України за шкалами 1993 року, а також експлікаціями агровиробничих груп ґрунтів природно-сільськогосподарських районів (ПСГР) за фондовими матеріалами Інституту землеустрою УААН , на основі яких була здійснена спроба визначити повноту охоплення ґрунтового покриву ПСГР України показниками бонітування. Проведене дослідження показало, що показники бонітування ґрунтів на основі фондових матеріалів Інституту землеустрою УААН за своєю повнотою далеко не завжди можуть виступати основою для суцільного проведення нормативної та експертної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення і потребують проведення подальших досліджень використовуючи нові підходи та напрацювання. Ключові слова: бонітет грунтів ,економічна оцінка агровиробничі групи грунтів, оцінка грунтів, сільськогосподарські угіддя.