Аналіз проведених торгів в Україні: проблеми та пропозиції щодо вдосконалення - Dorosh, O.; Dorosh, I.; Tarnopolskyi, Ye. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2020)
Проаналізовано стан законодавчого забезпечення як базису проведення земельних аукціонів в Україні та виявлено невідповідність вимог стосовно організації та проведення земельних аукціонів для створення, передусім, умов для їх проведення на конкурентних засадах і відповідність економічним інтересам держави. Для налагодження ситуації, що склалась, зібрано, систематизовано та проаналізовано статистичні дані проведення земельних торгів упродовж 2017-2019 років, оцінено рівень виторгу за право оренди /продаж земельних ділянок, результативність торгів. З’ясовано, що купівля-продаж права оренди земельних ділянок та самих земельних ділянок через земельний аукціон - один із способів їх продажу у найкоротші терміни, проте не за максимально вигідною ціною, бо за оцінкою їх результатів характеризуються від’ємними показниками. Недовиторг за право оренди /продаж земельних ділянок упродовж досліджуваного періоду складає 746 млн 989 тис. грн., що свідчить перш за все про відсутність фінансово- спроможних покупців серед українців. З огляду на це, виявлено проблеми у проведенні земельних торгів, надано пропозиції для їх усунення. Ключові слова: земельні аукціони, електронні земельні торги, виторг за земельні ділянки, результативність торгів