Розроблення структури бази геопросторових даних для потреб бджільництва - Domina, I. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2020)
Анотація. Робота звертає увагу на важливість бджільництва для забезпечення населення України продовольством, так як опилення є необхідним для отримання багатьох харчових продуктів і не тільки. Згадується спосіб збору інформації за допомогою Дистанційного моніторингу Землі, за допомогою якого здійснюється оперативний підхід у визначені можливих місць розташування пасік. Виявляються основні проблеми накопичення великої кількості даних, а саме способи зберігання геопросторових даних. Основною метою даної робити є розробка моделі геоінформаційної бази даних, що буде збегірати в собі інформацію про земельні ділянки (території) безпечні та небезпечні для бджіл. Обґрунтовано необхідність такої бази даних, визначено і описано її складові частини (земельні ділянки, безпечні зони з кормовою базою бджільництва, буферні зони навколо небезпечних об’єктів, однорічна та багаторічна рослинність). Також в роботі дано приклади подібної геоінформаційних баз даних Європейського союзу, метою якої є моніторинг лісових насаджень Європи (The Forest Information System for Europe). Представлено приклад застосування розроблюваної бази даних в масштабах країни та визначено напрямок розвитку за допомогою геоінформаційних технологій. Ключові слова. База геопросторових даних, кормова база бджільництва.