Класифікація сучасних засобів та методів дослідження процесу урбанізації - Nazarenko, V. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2020)
У статті представлена класифікація сучасних інструментів досліджень та методів наукових досліджень урбанізації. Урбанізація є визначною сферою мультидисциплінарного дослідження, яке описує динаміку змін чисельності населення, зміни землекористування, земельного покриття та зелених зон, дорожнє та архітектурне містобудування та багато іншого. У статті розглядаються питання класифікації методів досліджень, які на основні підсвідомості урбанізаційних досліджень і, які наукові методи можуть бути використані в кожному з них. У цій роботі досліджуються основні інструменти урбанізації, такі як обчислювальні, картографічні, інформаційні та розумні інструменти міста. Ключовим компонентом будь-якого з вищезгаданих інструментів є отримані дані. Ми класифікували дані за їх застосуванням і дослідницькими галузями, де вони використовуються. Економічне дослідження лежить в основі будь-якої сучасної наукової роботи щодо урбанізації. Міський бюджет, вартість життя у місті, дані про зайнятість населення і ціни на землю є одними з найбільш широко використовуваних напрямків досліджень у цій сфері. У статті наголошується, що ріст і розвиток міст, моделі урбанізації, просторове планування та розподіл земельних ресурсів є галузями економічних досліджень урбанізації. Мета статті полягає у вирішення проблем, з якими стикається будь-який новий дослідник, відсутність великого огляду та класифікації доступних інструментів. Досягнення в галузі інформатики та поточного стану обчислювальних можливостей дозволяють моделювати систему в реальному часі та візуалізацію геопрострових даних у 3D. На додаток до цього у статті представлений науково-методологічний та науково-дослідницький процеси про розгляду урбанізації. Цей процес може стати основою для майбутніх наукових знань і робіт з урбанізації та у суміжних галузях. Ключові слова. Урбанізація, комп’ютерне бачення, нейронні мережі, прогнозування, візуалізація, земельний покрив, ГІС, нерухомість, системне моделювання, великі дані.