Аналіз сучасного правового статусу використання земель - Kharytonenko, R.; Kolisnyk, G. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2020)
Проведено аналіз стану використання земель на прикладі установ та підприємств Національної академії аграрних наук України у контексті дослідження відповідності матеріалів Державного земельного кадастру (ДЗК), Державного реєстру речових прав (ДРРП) та правовстановлюючих документів щодо права користування землями. Обґрунтовано необхідність проведення аналізу та прийняття управлінських рішень, як доповнення до інвентаризації земель або окремий менеджмент вирішення проблем, які не вирішуються розробленням землевпорядної документації (технічна документація із інвентаризації). Висвітлено проблеми у правовому стані, які були виявлені за допомогою даних ДЗК, ДРРП, а також за вихідною інформацією правовстановлюючих документів. Запропоновано їх розподіл на типові, які притаманні переважній частині землекористувань НААН та виняткові, які не набули широкого поширення. Представлена та узагальнена класифікація виявлених проблем під час аналізу сучасного стану використання земель установ та підприємств НААН. Запропоновано шляхи вирішення виявлених проблем на прикладі земель установ та підприємств НААН, які полягають у необхідності проведення інвентаризації земель, як основного інструменти управління земельними ресурсами, а також узгодженості відомостей ДЗК, ДРРП, повернення у судовому порядку незаконно відведених земель стороннім юридичним та фізичним особам. Ключові слова: землекористування НААН, Державний земельний кадастр, Державний реєстр речових прав на нерухоме майно, правовстановлюючі документи