Інвентаризація земель територіяльних громад, як ключовий елемент ефективного управління земельними ресурсами - Patiyuk, O.; Fedoruk, A. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2021)
Основним ресурсом ОТГ є земля і саме ефективне управління цим ресурсом надає можливість наповнювати місцевий бюджет, розвивати громаду, здійснювати безпомилкове та максимально чітке розпорядження земельними ділянками, дотримуючись вимог чинного законодавства при цьому враховувати інтереси громади. Також це забезпечує прозорість в управлінні земельними ресурсами, що підвищує довіру населення до місцевої влади. Якщо станом на сьогодні ОТГ не забезпечена повною та актуальною інформацією щодо стану, якісних та кількісних показників земельних ресурсів громади. Така абсолютно не відповідає викликам сучасності. Відсутність оновленої картографічної основи та інвентаризації земель зумовлює: неможливість здійснювати процес стратегічного планування розвитку населених пунктів та громади в цілому, неможливість залучення інвестицій, низка інвестиційна привабливість території, неможливість здійснювати управління земельними ресурсами в повній мірі, неможливість забезпечення життєвих потреб населення. Інвентаризація земель ОТГ дозволить провести повний аудит земельних ресурсів, та дозволить розвинути інфраструктуру громади, збільшить інвестиційну привабливість, дозволить виявити усі проблеми, які виникали з приводу управління територією громади. Ключові слова: об’єднані територіальні громади, земельні ресурси, інвентаризація земель, децентралізація.