Перспективи формування сільскогосподарських землекористувань в умовах запровадження ринку сільськогосподарських земель в Україні - Kolisnyk, H.; Trokhymenko, I. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2021)
Досліджено еволюцію розвитку сільськогосподарського землекористування в Україні. Визначені основні чинники впливу ринку земель на формування сільськогосподарського землекористування, до них варто віднести: кількість потенційних покупців (землекористувачів) та продавців, терміни закінчення договору оренди, структура земельного банку сільськогосподарського підприємства (оренда, власність), консолідація земель на основі купілі-продажу земельних ділянок. У статті, на прикладі Наріжанської сільської ради Полтавського району встановлено, що лише 30 відсотків землевласників протягом перших 2 років зможуть продати свої земельні ділянки у зв’язку із закінчується строків договір оренди. Авторами досліджуються фактори впливу ефективності використання сільськогосподарських землекористувань в умовах функціонування ринку земель, до основних варто віднести: порушення системи сівозміни, надмірна сільськогосподарська освоєність та розораність, низький рівень орендної плати та конкуренції землекористувачів, незначна кількість дрібних землекористувань із поганою фінансовою стійкістю, диструктивні процеси зміни природно-кліматичних умов, відсутність дієвих інструментів розірвання договорів оренди, відсутність, у значній мірі, внесених відостей про територіальні обмеження до Державного земельного кадастру та інше. У статті пропонується внесення пропозицій до нормативно-правової бази у частині можливості одноразового розірвання або перезаключення договорів оренди у зв’язку із зміною істотних умов (обіг земль сільськогосподарського призначення), що спричинить активізацію процесу продажу, дасть можливість підвищити інвестиційну привабливість сільськогосподарських землекористувань шляхом збільшенням портфелю приватної власності, консолідації земель, спрощенням процесу обміну земельними ділянками, залученням більшої частки кредитно-фінансових установ до формування землекористувань, а також позитивно вплине на добробут землевласників земельних часток (паїв) та інше. У статті пропонується забезпечити формування сталого землекористування шляхом удосконалення нормативно-правової бази, забезпечення еколого-безпеної структури посівних площ в першу чергу через посилення ролі власників земельних ділянок, збільшення частки дрібних або середніх сільськогосподарських землекористувань. Ключові слова: сільськогосподарське землекористування, ринок земель сільськогосподарського призначення, оренда земель, землевласники, землекористувачі