Особливості проведення геодезичних робіт із застосуванням БПЛА для потреб землеустрою - Butenko, E.; Nevoit, N. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2021)
Визначено та обгрунтовано, що найбільш затребуваним видом вишукувальної діяльності для землеустрою є застосування безпілотних літальних апаратів, так як більшість традиційних методів геодезичних вишукувань є на сьогодні не досить ефективними, вони не можуть забезпечети необхідну точність вимірювань, що, особливо для землевласників та землекористувачів невеликих земельних ділянок, є дуже важливим. Наведено орієнтовний алгоритм застосування безпілотних літальних апаратів для вирішення геодезичних завдань землеустрою земель об’єднано територіальних громад, що включає в себе етапи робіт від підготовки перознімання до створення цифрової моделі рельєфу, розглянуті переваги використання безпілотних літальних апаратів перед традиційними видами геодезичних вишуквань, проаналізовано ряд особливостей використання безпілотних літальних апаратів при проведенні геодезично-вишукувальних робіт для потреб землеустрою ОТГ, обчислена економічна ефективність даного виду геодезичних вишукувань на конкретному прикладі, а саме населеного пункту Гамаліївка Пустомитівського району Львівської області та проведено порівняння затрат часу та коштів у порівнянні традиційного методу геодезичних вишкувань та із застосуванням безпілотних літальних апаратів. Разом з тим, представлено шляхи удосконалення процесу аерознімання за допомогою БПЛА як на нормативному, так і на організаційно-технічному рівні. Ключові слова: безпілотні літальні апарати, геодезичні вишукування, аерофотозйомка, землевпорядні роботи, планово-вистона основа, економічна ефективність, ортофотоплан