Урбанізація: визначення, компоненти та класифікація у контексті наук про землю та економіку - Nazarenko, V. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2021)
Будь-яке ґрунтовне наукове дослідження спирається на термінологію, методологію та дані. Дослідження урбанізації є однією з таких галузей, де на сьогодні не вистачає визначень основних термінів, компонентів цього процесу та ключових показників даних для дослідження та вивчення. Ця робота спрямована на вивчення засобів та методів дослідження процесу урбанізації у широкому контексті наук про землю та економічних наук, з акцентом на теоретичні засади та класифікацію даних для їх практичного використання. Міжнародні організації, офіційні державні органи та науково-дослідні установи різних форм власності мають різний погляд на процес урбанізації, покладаються на різні методи дослідження, статики та класифікації даних. У цій роботі ми провели огляд термінології, що стосується процесу урбанізації, з кількох різних ракурсів, таких як: землекористування та території населених пунктів, динаміка чисельності населення, регіональна економіка, сільське господарство та використання ресурсів з подальшим сталим розвитком у контексті планування міського розвитку та удосконалення законодавства. Запропонована нами модель урбанізації в контексті наук про землю та економічних наук визначила урбанізацію як довготривалий процес державного та місцевого рівнів. За результатами проведеної роботи представлені та класифіковані ключові дані та показники досліджень за прикладною та дослідницькою категоріями. Важливим фактором для вірного і точного формулювання визначення процесу урбанізації є надійна багатовекторна теоретична модель, отримана за результатами досліджень. Ми вважаємо, що це може допомогти іншим науковцям у їх дослідженнях, а також автору даної роботи для розгляду та вивчення процесу розвитку міст, історію їх формування, з акцентом на довгострокове економічне і соціальне планування, спираючись на мультидисциплінарний підхід