Сутність та роль екологобезпечного аграрного землекористування в сільському господарстві - Kupriyanchyk, I. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2021)
Стаття присвячена питанням взаємозв’язку економічного розвитку та екологічної безпеки довкілля. Стосовно аграрного землекористування забезпечення екологічної безпеки передбачає оптимізацію організації землекористування та процесу використання земель на основі екологічних обмежень забруднення довкілля і сільськогосподарської продукції. Перш за все, відповідно до екологічних обмежень визначаються можливості експлуатації природних ресурсів та врахування особливостей агроекосистем (природно-кліматичні умови, водні ресурси, рельєф місцевості, структура земельних угідь та ґрунтів, рівень ерозії земель тощо) для вирішення проблем забезпечення продовольчої безпеки. На їх основі здійснюється екологічно збалансована експлуатація агроекосистем через формування екологобезпечних землекористувань, що передбачають оптимізацію господарської діяльності аграрних товаровиробників з урахуванням екологічних обмежень. У статті, з’ясовано сутність і значення екологобезпечного аграрного землекористування в сільському господарстві, запропоновано підхід до визначення сутності екологобезпечного аграрного землекористування як процесу використання земель в аграрному секторі економіки, за якого забезпечується запобігання небезпеки для здоров’я людини, попередження погіршення екологічного стану агроекосистем та деградації земельних ресурсів, а також їх стійкість до екологічних загроз та ризиків. Визначено роль екологобезпечного аграрного землекористування в забезпеченні сталого розвитку сільських територій та напрями впливу взаємодії екологічної та економічної складових безпеки аграрного землекористування Ключові слова. Eкологобезпечне аграрне землекористування, сільське господарство, економічний розвиток, сталий розвиток.