Законодавче забезпечення регулювання в галузі використання та охорони земель - Dorosh, Y.; Barvinskyi, A.; Novakovska, I.; Avramchuk, B.; Stetsiuk, M. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2021)
Проаналізовано сучасний стан законодавчого забезпечення регулювання в галузі використання та охорони земель. Встановлено, що нормативно-правова база в цій галузі, особливо стосовно повноважень органів виконавчої влади і місцевого самоврядування, характеризується відсутністю системності, чіткості та конкретності, що є суттєвою перепоною на шляху практичної реалізації землеохоронних заходів. Доведено, що удосконалення законодавчого забезпечення в досліджуваній сфері має здійснюватись шляхом систематизації відповідних повноважень органів виконавчої влади і місцевого самоврядування, заповнення існуючих прогалин, усунення зайвих нашарувань та колізій в законодавчих та підзаконних актах. Обгрунтована необхідність усунення розпорошеності та дублювання повноважень органів виконавчої влади та місцевого самоврядування в галузі використання та охорони земель для підвищення ефективності їхньої діяльності в зазначеній сфері шляхом внесення відповідних змін та доповнень до законодавчих актів. Для цього пропонується норми щодо аналогічних повноважень різних міністерств, служб, інспекцій, органів місцевого самоврядування та місцевих адміністрацій в цій галузі зосередити в одному законодавчому акті, а для посилення державного контролю за використанням та охороною земель незалежно від категорії та форми власності відновити функціонування Державної земельної інспекції України з наданням їй відповідних повноважень. Ключові слова: використання та охорона земель, законодавчі акти, повноваження органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.