Аналіз чинного класифікатора видів цільового призначення земель сільськогосподарського призначення та пропозиції щодо його удосконалення - Dorosh, Y.; Barvinskyi, A.; Ibatullin, Sh.; Dorosh, A.; Dorosh О. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2021)
Проведено аналіз чинної Класифікації видів цільового призначення земель. Встановлено, що існуюча 2-рівнева Класифікація не відповідає сучасним вимогам здійснення моніторингу земельних відносин та нормам чинного земельного законодавства. Запропоновано структуру та зміст 4-рівневого Класифікатора видів цільового призначення земельних ділянок, який дозволяє більш детально визначити спосіб дозволеного використання земель. Встановлено, що чинний класифікатор не розмежовує форму господарювання та вид використання земельних ділянок. Дана проблематика особливо проявляється на прикладі сільськогосподарських земель, у випадку яких цільові призначення саме вказують на форму господарювання землевласника та землекористування, а не регулюють безпосереднє використання земельної ділянки. Запропонований 4-рівневий класифікатор здатний розмежувати форму господарювання та вид використання земельних ділянок. При формуванні цього Класифікатора враховані принципи комплексності, системності, вичерпності, ієрархічності та законності; вимоги автоматизованих технологій ведення Державного земельного кадастру та дистанційних методів моніторингу земель, застосовано комплексний та системний методичні підходи з дотриманням норм чинного вітчизняного земельного законодавства і відповідних підзаконних актів; принципи відкритості та технологічності, а також враховано рекомендації міжнародних організацій. Ключові слова: сільськогосподарські землі, класифікатор, класи, види цільового призначення земельних ділянок.