Теоретичні аспекти формування механізму регулювання земельних відносин - Movchan, S.; Yakunicheva, A.; Lezhenkin, I.; Kolomiiets, S. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2021)
Досліджується зміст економічної категорії «земельні відносини»; розкриваються чинники, що обумовлюють особливості земельних відносин в аграрній сфері і їх регулювання; описується модель механізму регулювання земельних відносин, яку представляють у вигляді сукупності структурно-функціональних елементів (системи правових, економічних, організаційних та екологічних регуляторів і підсистем нормативно-правового, інформаційного, методичного, технічного та фінансового забезпечення), що дозволяють за допомогою використання спеціальних методів та інструментів впливати на суб’єкти земельних відносин в рамках реалізації земельної політики держави для досягнення цілей державного управління земельними відносинами; відзначається парадоксальність ситуації, пов’язаної з наявністю масштабних обтяжень земельних ділянок, залучених до процесу сільськогосподарського виробництва, але відсутністю встановлених сервітутів як в силу нерозмежованості власності на обтяжені земельні ділянки, так і в силу відсутності масової практики їх встановлення; виявлено специфіку земельних сервітутів в сільському господарстві, що має вигляд, по-перше, в тому, що значна їх частина виникла в дореформений період в умовах переважання державної власності на землю без оформлення договорів обтяження; по-друге, через низьку активність держави в ініціації процесів формування механізмів офіційного визнання обтяження земель, встановлення земельних сервітутів та введення обов’язковості сервітутних платежів; по-третє, у відсутності єдиних методик визначення сумірною компенсації за обтяження продуктивних земель; по-четверте, у відсутності механізмів реінвестування коштів, отриманих власниками землі в вигляді сервітутних платежів, в відтворення земельних ресурсів; в- п’ятих, у відсутності механізмів отримання сервітутних платежів за обтяження земельних ділянок, власність на які не розмежована. Ключові слова: земельні відносини, земельні ресурси, механізм регулювання, земельний сервітут, сервітутні відносини.