Особливості формування рекреаційного землекористування у приміській зоні мегаполісу - Butenko, E.; Vintselevych, A. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2021)
У статті висвітлені наукові засади формування природоохоронних землекористувань в України. Досліджено складові приміських зон мегаполісів та процес їх розвитку сьогодні. У статті відображається вплив розвитку та розширення міст на користування землею та навколишнє середовище. Акцентовано увагу на те, що пришвидшення темпів урбанізації, супроводжує собою зникнення цінних природних і рекреаційних комплексів, втрату культурного й історичного надбання, а також викликає підвищення напруги у соціумі. Проаналізовано статистичні та аналітичні дані Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Держгеокадастру України, Державної служби статистики України, Міністерства економіки України, матеріалів науково-практичних конференцій, семінарів, власні розрахунки автора. Визначено необхідність створення відновного користування землею у приміській зоні мегаполісу. Проведено аналіз думок різних авторів, щодо визначення понять «рекреаційні території», «рекреаційне землекористування», «землі рекреаційного призначення». Здійснено огляд особливостей формування, використання та збереження рекреаційних територій. Досліджено, що сформування системи упорядкованого розвитку рекреаційних теорій дає можливість реалізації та існування системи «людина – суспільство – довкілля», і в цілому,дає можливість реалізації національних інтересів майже кожної країни в світі. У статті відображені найголовніші проблеми рекреаційного землекористування в Україні, а також механізми боротьби з ними, для того щоб в рекреаційній сфері залишилася ландшафтів, які забезпечують потребу населення у відпочинку. Ключові слова:рекреаційне землекористування, приміська зона мегаполісу, рекреаційні території, землі рекреаційного призначення.